Mijenja se sadržaj COVID potvrda, u fizičkom obliku imat će više informacija

Od ovoga petka nove EU digitalne COVID potvrde sadržavaju nešto više informacija, u skladu s tehničkom specifikacijom koju je donijela Europska komisija

Sandro Vrbanus petak, 13. kolovoza 2021. u 19:05

Od 13.8.2021. EU digitalne COVID potvrde izdaju se u novom obliku. Nove potvrde sadržavaju ispisane pune vrijednosti temeljem kojih je osoba stekla status za izdavanje dokumenta, umjesto dosadašnjeg ispisa šifri vrijednosti, a sve u skladu s tehničkom specifikacijom setova podataka za EU digitalne COVID potvrde Europske komisije.

U svojoj novoj verziji, mobilna aplikacija CovidGO (od verzije v1.4.65) nakon očitanja QR koda prikazuje pune vrijednosti svih polja podataka, umjesto dosadašnjih šifri vrijednosti, poručili su iz AKD-a.

Nije potrebno vaditi novu potvrdu

U sadržaju zapisa QR koda nije bilo promjena, a ranije izdane EU digitalne COVID potvrde važeće su i u obliku u kojem su izdane te nije potrebno podnositi zahtjeve za izdavanjem novih.

Osobe koje su zadužene za provjeru EU digitalnih COVID potvrda mogu ispravno validirati potvrde isključivo uz predočenje identifikacijskog dokumenta vlasnika nakon skeniranja QR koda, a ta je informacija također dodana na potvrdama.

Za slučaj da je nemate, EU digitalnu COVID potvrdu možete zatražiti putem servisa e-Građani na ovom mjestu. Pohraniti je možete u obliku PDF-a na mobitel (takvu ćete dobiti na e-mail), ali i skeniranjem QR koda u aplikaciju CovidGO ili Stocard. Potvrdu u fizičkom obliku možete isprintati i nositi sa sobom, a kao takvu je možete izvaditi u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.