Vijeće EU podržalo USB-C kao jedinstveni standard za punjenje elektroničkih uređaja u EU

EU radi na nacrtu zakonodavstva kojim se predlaže zajednički standardni priključak za sve pametne telefone, tablete, digitalne kamere, slušalice, prijenosne zvučnike i konzole za videoigre

Sandro Vrbanus srijeda, 26. siječnja 2022. u 19:22

Države članice Europske unije danas su postigle dogovor o pregovaračkom mandatu za prijedlog o zajedničkom punjaču. Cilj je prijedloga osigurati da više nije potrebno kupiti novi punjač svaki put kad se kupuje novi mobilni telefon ili sličan proizvod te da se svi uređaji mogu puniti istim punjačem.

Prema ranijem prijedlogu Europske komisije, jedinstveni standard za sve pametne telefone, tablete, digitalne kamere, slušalice, prijenosne zvučnike i konzole za videoigre na području Europske unije ubuduće će biti USB-C.

Cilj je smanjenje elektroničkog otpada

Prijedlogom će se poboljšati pogodnosti za potrošače usklađivanjem sučeljâ za punjenje i tehnologije brzog punjenja. Novim zakonodavstvom prodaja punjača bit će odvojena od prodaje elektroničkih uređaja tako da novi punjač neće nužno biti uključen pri kupnji novog uređaja. Time će se smanjiti količina elektroničkog otpada povezanog s proizvodnjom, prijevozom i odlaganjem punjača, poručeno je iz Vijeća.

Kako bi se poboljšalo informiranje potrošača, Vijeće je prijedlogu dodalo prilog s piktogramom u kojem se navodi nudi li se uređaj za punjenje zajedno s uređajem, kao i oznaku sa specifikacijama punjenja. U tekstu Vijeća također se pojašnjavaju tehničke specifikacije za jedinstveni punjač. Iako su ih spomenuli u svojem priopćenju za javnost, piktogram i tehničke specifikacije trenutačno nisu javno dostupni.

Predsjedništvo Vijeća sada će moći započeti pregovore s Europskim parlamentom, nakon što Europski parlament postigne dogovor o svojem stajalištu.