Vlasti podržavaju zabranu mobitela u svim školama u Engleskoj

U skladu s planom vladajućih, koji ima za cilj smanjiti ometanje nastave i poboljšati ponašanje učenika u učionicama, najavljeno je da će sve škole imati njihovu podršku pri zabrani korištenja mobitela

Sandro Vrbanus srijeda, 21. veljače 2024. u 06:00

Početkom tjedna pisali smo o inicijativi iz Velike Britanije, kojom se želi djeci i mladima omogućiti "odrastanje bez mobitela". Da je riječ o ovećem problemu na razini cijele zemlje, sada potvrđuje i odluka tamošnjeg Ministarstva obrazovanja. Naime, oni su odlučili dodatno postrožiti pravila za korištenje mobitela u školama na području Engleske, što je tek korak do potpune zabrane. Dio je to plana vladajućih za poboljšanje uvjeta u kojima se održava nastava.

Stvaranje školskog okruženja bez mobitela

Prema novim smjernicama, ravnatelji svih škola u Engleskoj mogu uvesti zabrane korištenja mobitela na područjima svojih škola tijekom cijelog nastavnog dana, čak i za vrijeme odmora. Velik broj škola to već čini, a mjere navodno pokazuju izvrsne rezultate. Vladajući sada žele primijeniti isti princip na sve škole, pa tako smanjiti pojave poput bullyinga, ometanja nastave ili odvlačenja pozornosti učenika.

"Prestanite skolati" - poruka je vladajućih
"Prestanite skolati" - poruka je vladajućih

Škole će od sada imati podršku vladajućih kada odluče zabraniti korištenje mobitela, a na njima je kako će to u praksi provesti. Dozvoljeno je, primjerice, uzimanje mobitela djeci pri dolasku u školu te njihovo držanje na sigurnom mjestu za vrijeme nastave. Ravnateljima, učiteljima, učenicima i roditeljima na raspolaganju su opsežne preporuke i smjernice spomenutog Ministarstva, kako bi zabrana bila uvedena što učinkovitije.

Manje negativnog ponašanja

Objavljeni dokumenti navode da 97% učenika u dobi od 12 godina posjeduje svoj mobitel, a kada ga nose u školu to dovodi do brojnih negativnih posljedica. Njih 29% koristi ga pod nastavom bez odobrenja, i to tijekom većine školskih sati, svaki peti učenik doživio je digitalno nasilje (bullying), a vrijeme provedeno pred ekranom često zamjenjuje ostale aktivnosti, koje imaju pozitivnije učinke na mentalno zdravlje mladih, kao što su druženje ili vježba.

Škole koje su već uvele zabrane prijavile su da im se unutar godine dana "promijenila cijela kultura" te da su vidjeli samo pozitivne učinke. Bez pristupa mobitelima, učenici su imali vremena i mirnog prostora za učenje, dok je nastavno osoblje dobilo tiho i usredotočeno okruženje, pogodno za podučavanje.

Opsežne preporuke

Školama se stoga preporučuje uvođenje vlastitih pravila, u ovisnosti o veličini i vrsti institucije, a kao dobri primjeri istaknute su škole koje potpuno zabranjuju učenicima "koristiti, vidjeti ili čuti" svoj mobitel tijekom cijelog nastavnog dana. Istaknuto je i da je komunikacija jedan od ključnih koraka pri uvođenju zabrane. Potrebno je konzultirati se, kako s učenicima tako i s roditeljima, da bi im se razjasnila nova pravila te približile prednosti zabrane.

Nova pravila mogu se uvoditi postupno, ali je cilj Ministarstva zabranu uvesti u baš sve škole. Time će se Engleska približiti drugim zemljama koje su povukle slične poteze, poput Italije, Francuske i Portugala. Kod nas, podsjetimo, slična inicijativa pokrenuta je u nekim lokalnim sredinama, ali još uvijek ne i na razini države.