Apple MacBook Air 13 (2018) - Prauzor svih ultrabook računala danas je jeftiniji nego ikada

MacBook Air od svojeg predstavljanja bio je jedan od najpoželjnijih Appleovih računala zbog kombinacije malih dimenzija i relativno niske cijene. U posljednje vrijeme računalo je postalo još povoljnije, pa smo zaključili da je vrijeme za ponovnu analizu mogućnosti

Denis Arunović nedjelja, 13. svibnja 2018. u 07:01
specifikacije
Ekran 13,3” / 1.440x900 / TN
Procesor Intel Core i5-5350U 1,8-2,9 GHz (2 fizičke / 4 logičke jezgre)
Grafička kartica Intel HD 6000 (integrirana)
Memorija/Disk 8 GB DDR3
Disk 128 GB SSD NVMe
LAN/WiFi/Bluetooth/4G Ne / Da / Da / Ne
Videoizlazi Thunderbolt 2 / mini DisplayPort
Dodaci 2x USB 3.1 Gen1, 3,5-mm audio ulaz/izlaz, čitač SD kartica
Masa 1,34 kg
Debljina 17 mm
Operacijski sustav MacOS
Jamstvo 1 godina

MacBook Air, Appleovo računalo koje predstavlja prototip koncepta koji je Intel kasnije pokušao gurati kao ultrabook, trenutno je na vrlo lijepom sniženju. S obzirom na to da je riječ o računalu koje je originalno koštalo nešto manje od 10.000 kuna, a uz to nosi i Appleov jabuku na poklopcu, ne bi vas trebalo začuditi što MB Air u dosta područja tuče svoju PC braću.

Prvo od njih su bez sumnje dizajn i konstrukcija. 13,3-inčno računalo sa svojim je čvrstim aluminijskim tijelom perolako u odnosu na većinu PC laptopa slične cijene. Air teži samo 1.340 grama, a niska masa translatira se i u malu debljinu – u najdebljem dijelu kućište mu je debelo samo 17 mm. Lagana aluminijska legura jamči iznimno visoku čvrstoću, kako tijela laptopa, tako i poklopca ispod kojeg se skriva ekran. Najuočljiviji plastični detalj je bijeli logo jabuke na poklopcu, koji diskretno svijetli kada je računalo uključeno. Njegove primarna svrha zapravo je otvaranje puta za radiosignale WiFi kartice, što je zapravo iznimno bitno ako znamo da Air zbog tanašnih dimenzija ni ne raspolaže klasičnim mrežnim konektorom. U prilog prenosivost ide i autonomija baterije – u našem testu preko 6 sati, što je jako dobra brojka. 

13,3-inčni ekran za današnje pojmove niske je razlučivosti (1.440×900 piksela), no s druge strane, nudi omjer stranica 16:10, što nećete naći ni na jedno modernom laptopu. Temeljen je na TN tehnologiji, čije su mogućnosti potpomognute staklenim pokrovom koji ujedno i štiti ekran. S druge strane, sjajna površina osjetljiva je na refleksije. Maksimalna svjetlina ekrana izvrsnih je 345 cd/m2, uz toplinu bijele točke podešenu na 6.500 kelvina, što odgovara sRGB standardu. Pokrivenost spektra je 69%, što nije baš idealna brojka, no više od toga ionako ne nudi baš puno uređaja iz iste tržišne klase ako se ravnamo po smanjenoj cijeni. Ekran na Airu nije se mijenjao od 2010. godine pa su takve značajke razumljive.

Kako je Air vrlo kompaktan laptop, tako ima i kompaktnu tipkovnicu bez numeričkog dijela. Kvaliteta izvedbe je odlična, a raspored tipaka odličan, pa je na Airu pravi gušt tipkati. Naravno, tu je i neizbježno pozadinsko osvjetljenje bijele boje, čiju je jakost moguće regulirati. S touchpadom je ista priča – iznimno je precizan i ugodan za korištenje, s dobro balansiranim integriranim tipkama jasno izraženog klika.

            Apple MacBook Air 13 mqd32cr/a
PCMark 10      1.866
Essentials      6.156
Digital Content Creation      2.158
Productivity      3.487
Gaming      708
Cinebench R15            
Single-Core      100
Multi-Core 281
Trajanje baterije - PCMark 8 Work Accelerated       
Svjetlina ekrana @ 190 cd/m2 6:07 h

Hardverska baza računala starije je generacije, no kako je riječ o nazivno skupljem računalu, performanse u praksi i dalje su vrlo pristojne. Dvojezgreni Core i5-5350U podržava Hyper-Threading i doseže takt do 2,9 GHz, a kombiniran je s dva 4-gigabajtna modula DDR3 memorije te 128-gigabajtnim NVMe SSD-om. Performanse procesora su 30-ak posto više u odnosu na moderniji i3-6006U koji se koristi u jeftinim računalima koja smo testirali.

Na lijevom boku su: MagSafe konektor za napajanje, USB 3.1 Gen1, konektor za slušalice
Na lijevom boku su: MagSafe konektor za napajanje, USB 3.1 Gen1, konektor za slušalice
Na desnom boku su čitač SD kartica, USB 3.1 Gen1, Thunderbolt 2 / mini DisplayPort
Na desnom boku su čitač SD kartica, USB 3.1 Gen1, Thunderbolt 2 / mini DisplayPort

Ponuda konektora i utora također je specifična – dva USB-a 3.1 Gen1, Thunderbolt 2, konektor za slušalice, čitač SD kartica i legendarni MagSafe konektor za napajanje, koji Apple na modernim MacBookovima više ne koristi. S računalom, naravno, dolazi najnovija inačica MacOS-a (Sierra), no moguće je instalirati i Windowse. Sve u svemu, ako ste oduvijek željeli kupiti Appleovo laptop, sada je odlična prilika. Čak i ako nikad do sada niste razmišljali o kupovini Apple računala o MacBooku ima smisla razmisliti jer u svojem novom cjenovnom razredu nudi kombinaciju značajki koju je teško naći na konkurentskim PC laptopima. K tome posljednjih mjeseci u raznim akcijskim ponudama Air je moguće nabaviti i za manje od sedam tisuća kuna.

MacBook Air 13

 • Dobar ekran
 • 16:10 omjer stranica ekrana
 • NVMe SSD
 • 8 GB memorije
 • Odlična tipkovnica s pozadinskim osvjetljenjem
 • Odličan touchpad
 • Iznimno kvalitetna konstrukcija
 • Iznimno niska masa i debljina
 • MacOS
 • MagSafe konektor za napajanje
 • ThunderBolt 2
 • Solidni zvučnici
 • Odlična integracija s iOS uređajima
 • Iznimno tih rad
 • Kratko jamstvo
 • Niske performanse procesora i grafike s obzirom na cijenu
 • Nema mrežni konektor
 • Nema HDMI izlaz
 • Relativno niska razlučivost ekrana
 • Mali kapacitet SSD-a
 • Općenito starija hardverska platforma
 • Visoko zagrijavanje procesora pod opterećenjem
Performanse 6
Izrada 10
Ekran 7
Buka 10
Baterija 8
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 7.777 kn Prikaži sve cijene Ustupio: HGSPOT informatika