Isprobali smo Huawei nova 9 - premium mid-range uređaj s nekoliko jakih aduta...

Prodaja prvog mobitela iz Huaweija nakon niza mjeseci kreće za nekoliko dana, uz cijenu od 3.899 kn i poklon - bijele Huawei FreeBuds 4 slušalice...

Dragan Petric četvrtak, 21. listopada 2021. u 19:49

Huawei je u Beču upravo održao spektakularnu premijeru svojeg novog mobitela, što je prvo takvo događanje "s pravim ljudima" koje je održano nakon izbijanja pandemije. To "probijanje leda" kineski je gigant upriličio kako bi europskom tržištu predstavio model Huawei nova 9, kao i novi smartwatch Huawei Watch GT 3 i nove slušalice, Huawei FreeBuds Lipstick. 

Naravno, ponajviše nas tu zanima mobitel, obzirom da na novi model Huaweija - a da je dostupan na našem tržištu - čekamo već punih godinu dana. 

Huawei nova 9 je svojevrsni predstavnik nove tržišne kategorije "premium mid-rangera", izuzetno popularne u zadnje vrijeme. Riječ je o svojevrsnom odgovoru na krizu dobavnih lanaca koja je osobito pogodila tržište mobitela, a koje krase sve karakteristike tzv. flagshipa, s tom razlikom što nisu opremljeni baš s najmodernijim ili najmoćnijim čipsetom. 

Ovja mobitel tako ima čak nekoilko aduta koji će vam itekako izazvati zazubice, osobito uzmemo li u obzir da mu je cijena vrlo razumna - u Hrvatskoj će iznositi 3.899 kuna. Prije svega riječ je o vanserijskom dizajnu i finišu, na kakve nas je Huawei odavno navikao, zatim o setupu natprosječno kvalitetnih kamera, na koje nas je također Huawei odavno navikao, kao i o izuzetno izdržljivoj bateriji - što je, znate to, još jedna stvar na koju smo navikli od Huaweija.

Ugodno iznenađenje je i fenomenalan OLED ekran s osvježavanjem od 120 Hza, pa se doista može reći da je sve od navedenog na razini punokrvnog flashipa. U to smo se, bez da ulazimo u detelje, uvjerili i prilikom isprobavanja Huaweija nova 9. 

Sve to dolazi s Qualcommovim Snapdragonom 778G, što je 6-nanometarski čipset s 4G radiom - dakle svojstven, ipak, mid-range uređajima. S druge strane, telefon je opremljen s 8 GB RAM-a i 128 GB memorije za pohranu u osnovnoj verziji, što pak, obećaje da mu performanse neće nikako biti zanemarive. 

Dakako, operacijski sustav je Harmony OS 2.0, dakle "forkani" Android OS koji dolazi s HMS-om, a ne s GMS-om (Huawei Mobile Services, a ne Google Mobile Services) i s Huawei AppGalleryjem, a ne s Googleovim Play Storeom. Priču znate - zakuhao ju je Trump, doslovce uništivši svo uzbuđenje na tržištu mobilnih telefona, usporavanjem razvoja tadašnejg apsolutnog svjetskog vladara kada su u pitanju inovacije na tržištu mobitela, Huawei. 

Huawei Mobile Services i Huawei AppGallery su u međuvremenu itekeko napredovali, i kod nas u Hrvatskoj nude gotovo isto softversko iskustvo s korištenjem uređaja kao i telefoni "s Googleom", obzirom da su sve imalo bitne hrvatske aplikacije ponuđene i u jednom i u drugom storeu. Srećom, ni Googleove servise, zapravo, nije teško "ručno" dodati - prosječnom čitatelju Buga to je minut-dva posla i stvar je riješena, s tim da nije moguće upogoniti jedino Google Pay i Android Auto. Sve drugo - radi.

Sam telefon Huawei nova 9 ugodno je osvježenje na tržištu mobitela. Kada je riječ o eleganciji i finišu, radi se o trenutačno zacijelo najljepšem i dizajnom najmodernijem mobitelu na tržištu. Staklo sprijeda i straga i plastična "šasija" djeluju robusno i uvjerljivo, uz vrlo tanak "struk" od svega 7,7 milimetara i dopadljivo riješene stražnje kamere.

Sprijeda se nalazi "rupica" za natprosječno moćnu selfie-kameru koja je širokokutnoa i ima 32 megapiksela rezolucije. Čitač otisaka prstiju ugrađen je ispod ekrana. Uređaj nema certifikat za vodootpronost, što je jedna od onih karakteristika koja ga čini mid-rangerom. 

Stražnje kamere su vrlo moćne. Glavna ima 50 megapiksela i podržava onaj čuveni "night mode" od Huaweija, a tu je još i 8-megapikselna širokokutna kamera, 2-megapikselna makro-kamera i 2-megapikselna dubinska kamera. Još s modelom P30 Pro Huawei je postavio teško dostižne standarde po pitanju kvalitete kamera, a ovaj setup otprilike je na razini upravo tog modela. Ono što nam nedostaje je OIS, iako je tu AIS. 

Baterija je, rekosmo, bitan adut, a kapacitet joj je 4.300 mAh. Ono za što Huawei itekeko zaslužuje pohvalu je to što u kutiji isporučuje i punjač snage 66W, koji je u mogućnosti obnoviti bateriju do 100% za svega 38 minuta. S nekim konkurentskim mobitelima danas nećete uopće dobiit nikakav punjač u kutiji...

Ekran ima rezololuciju od 1080 x 2340 piksela i zaobljene rubove, pa obrube - vrlo tanke - telefon sprijeda ima samo na gornjoj i donjoj strani. Utoliko u vrlo kompaktnim dimenzijama donosi dijagonalu ekrana od vrlo raskošnih 6,57 inča. Osvježavanje od 120 Hza je, pak, nešto što još uvijek nude samo flagshipovi, a Huawei vam poklanja i godinu dana jamstva na razbijanje ekrana, što ne nudi nitko - toliko su uvjereni u njegovu izdržljivost. 

Prednarudžbe modela Huawei nova 9 kreću od danas, a telefon će se u Hrvatskoj moći kupiti od 2. studenog, U početku će biti ponuđen kroz akcijski paket u kojem na poklon dobivate i više nego solidne Huawei FreeBuds 4 slušalice.