Lenovo Yoga Book C930 - Tri funkcije, jedno tijelo

Lenovov Yoga Book uređaj je koji u jednom tijelu objedinjuje mogućnosti PC laptopa, tableta i čitača elektroničkih knjiga, što je vrlo egzotična kombinacija, zapakirana u kućište od magnezija

Denis Arunović petak, 31. siječnja 2020. u 01:00
specifikacije
Ekrani Glavni: 10,8” / 2.560x1.600 / IPS
Sekundarni: 10,8" / FHD / eInk
Procesor Intel Core i5-7Y54 1,2-3,2 GHz (2 jezgre / 4 threada)
Grafička kartica Intel HD Graphics 615
Memorija 4 GB LPDDR3
Disk 256 GB SSD NVMe PCIe 3.0
LAN/WiFi/Bluetooth/4G Ne  / Da / Da / Da
Autonomija  07:23 h
Konektori 2 × USB 3.2 Gen1
Dodaci Čitačl microSD kartica
Masa 0,78 kg
Dimenzije 261 × 179 × 10 mm
Operacijski sustav Windows 10 Home
Jamstvo 2 godine
Dva ekrana povezana su s robusnim i lijepim sustavom isprepletenih šarki koji Lenovo već godinama rabi na skupljim stiliziranim uređajima
Dva ekrana povezana su s robusnim i lijepim sustavom isprepletenih šarki koji Lenovo već godinama rabi na skupljim stiliziranim uređajima

Prva stvar koja upada u oči kod ovog uređaja njegova je malena debljina te, za današnje pojmove, čudan omjer stranica. Uređaj je debeo samo 10 milimetara, s time da su gornja i donja strana posve jednakih dimenzija. Stvari postaju jasnije ako znamo da Yoga Book nema klasičnu mehaničku tipkovnicu, već su obje njegove polovice zapravo ekrani. Primarni ekran je 10,8-inčni IPS razlučivosti 2.560×1.600 točaka, dakle, omjer 16:10) a sekundarni ekran je e-ink tipa, razlučivosti Full HD i jednakih fizičkih dimenzija kao i primarni, no s formatom 16:9. Dva ekrana spojena su stiliziranim, ali i robusnim Lenovovim mehanizmom sa zupčanicima.

Premium dojam kvalitete izrade kompletiran je kućištem od legura magnezija, koje je presvučeno finom mat teksturom. Dvije su polovice uređaja u sklopljenom stanju posve sljubljene i na mjestu ih drži magnet. Kako biste ih razdvojili, potrebno je ili pritisnuti dulje donju tipku na bočnoj klackalici za reguliranje glasnoće, ili doslovno dvaput kucnuti po poklopcu Yoga Booka – prilično cool!

S uređajem stiže Lenovo Active Pen 2, kojim je moguće pisati po e-Ink, ali i običnom ekranu
S uređajem stiže Lenovo Active Pen 2, kojim je moguće pisati po e-Ink, ali i običnom ekranu

Oba ekrana zaštićena su ojačanim staklom, no za današnje vrijeme, imaju debele rubove. To se u neku ruku može objasniti činjenicom da će Yoga Book jednako često biti korišten u nekoj od svojih alternativnih uloga, odnosno da ćete ga držati u rukama.

Primarni ekran vrlo je dobar, s maksimalnom svjetlinom od 340 cd/m2 (iako se Lenovo u specifikacijama hvali s 400) te 100-postotnom pokrivenošću sRGB palete boja. Sekundarni je ekran višenamjenski – prva funkcija mu je prikaz virtualne tipkovnice i touchpada, druga virtualna bilježnica, a treća čitač e-knjiga. Virtualna tipkovnica funkcionira solidno, i zapravo joj je najveća mana malena veličina uvjetovana veličinom samog uređaja. Tipkanje je olakšano taktilnom povratnom informacijom, odnosno vibracijom na dodir. Osim naguranosti tipki, a posebice minijaturnog touchpada, u određenim uvjetima nedostatak ove tipkovnice je i izostanak pozadinskog osvjetljenja.

Olovka je dio paket

Za pisanje i bilježaka i čitanje knjiga koristi se isključivo ugrađeni Lenovov softver koji je vrlo rudimentaran – nudi mogućnost umetanja snimki primarnog ekrana, no nema nikakvih drugih naprednih funkcija.

Samim time, zahtjevniji će korisnici za tu namjenu koristiti primarni ekran u kombinaciji s MS-ovim One Noteom, ili nekom sličnom aplikacijom. Inače, za pisanje po oba ekrana koristi se Lenovova olovka Active Pen 2, koja se isporučuje s uređajem, a za koju biste inače trebali izdvojiti 400-tinjak kuna.

Uređaj pogoni Core i5-7Y54, 4,5-vatni dvojezgreni procesor temeljen na arhitekturi Kaby Lake. Kombiniran je s 4 GB fiksne LPDDR3 memorije i 256-gigabajtnim NVMe SSD-om. Procesor je za takav tip uređaja zapravo solidno brz, baš kao i SSD, no memorija je za današnje uvjete ograničavajući faktor. Baterija je, s obzirom na gabarite uređaja, sasvim solidna. Na bokovima uređaja dva su USB-C porta te jedan kombinirani utor za micro SD karticu i nano SIM karticu, namijenjenu integriranom LTE modemu. S obzirom na ukupnu debljinu od samo 10 mm, očekivano nema konektora za slušalice, pa za tu namjenu treba koristiti Bluetooth slušalice. Yoga Book C930 pokušava biti Katica za sve, što uključuje razne kompromise, na što koisnici moraju biti spremni, a za uzvrat dobivaju neobičnu kombinaciju koju im nitko drugi ne može ponuditi.

Lenovo Yoga Book C930

  • Dobar ekran
  • Solidna baterija
  • Dolazi s olovkom Active Pen
  • Masa i dimenzije
  • Pristojne performanse
  • NVMe SSD
  • e-Ink ekran
  • Tih rad
  • Kvaliteta izrade
  • Ograničena ponuda konektora
  • Samo 4 GB memorije
  • Premaleni touchpad
  • e-Ink ekran nema pozadinsko osvjetljenje
Performanse 5
Izrada 9
Ekran 9
Buka 9
Baterija 8
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 7.200 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Lenovo Exclusive Store
Bug 327 veljača 2020.