Trust Mantis GXT 232 - Početnička opcija

Još jedna opcija za one koji traže mikrofon, ali bore se s budžetom, koja uključuje i neočekivanu dodatnu opremu

Borna Pleše četvrtak, 30. studenog 2023. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Tip Kondenzatorski USB mikrofon
Usmjerenost Omnidirekcionalna
Dimenzije 50 x 35 x 150 mm
Masa 120 g
Frekvencijski raspon 50 Hz – 16.000 Hz
Vrsta priključka USB Type-A na USB-C kabel
Jamstvo 2 godine
Dojam Mikrofon za one s vrlo ograničenim budžetom i umjerenim očekivanjima

Postoje različiti razlozi zbog kojih biste mogli poželjeti mikrofon koji nije dio headseta. U pravilu, čak i lošije eksterne opcije bolje su od većine integriranih mikrofona, a ovisno o potrebama, moguće je za relativno malo novca dobiti dovoljno kvalitetan uređaj. Trustov model Mantis jedan je od tih uređaja koji spada u kategoriju "za malo novca", a o tome hoće li vam biti dovoljno kvalitetan, ovisit će o vašim potrebama i očekivanjima.

Postolje će, osim držanja mikrofona, spriječiti većinu vibracija, iako se ne radi o pravom shock mountu
Postolje će, osim držanja mikrofona, spriječiti većinu vibracija, iako se ne radi o pravom shock mountu

Mantis dolazi u relativno malenoj kutiji, zbog čega je gotovo iznenađujuće koliko dodatne opreme dolazi uz sâm mikrofon. Osim sâmog mikrofona, koji je umjerenih dimenzija i ne zauzima previše mjesta na stolu, dolazi i tronožni stalak s nosačem, koji ublažava vibracije, te pop filter.

Stalak ne djeluje najstabilnije, i kvaliteta plastike na svemu, osim mikrofona, ne impresionira, ali barem je spajanje jednog s drugim jednostavno. Antivibracijski držači, takozvani shock mountovi, obično se sastoje od držača za mikrofon, koji je na ostatak postolja spojen rastezljivim gumicama. U slučaju Mantisa, preskočen je jedan korak pa su gumice na držaču ujedno i okvir u koji se umeće mikrofon. Takvo rješenje ne eliminira baš sve udarce i vibracije kao profesionalni shock mount, ali ipak uspješno ublažuje većinu udaraca i trešnje. Pod uvjetom da često ne premještate mikrofon, ili ga nehotično lupkate, sve bi trebalo ostati na svojem mjestu do daljnjega. Mikrofon je, srećom, nešto čvršći od dodatne opreme. Spajanje preko USB-a znači da je korištenje vrlo lako te da je mikrofon kompatibilan s gotovo svakim uređajem koji vam može pasti na pamet.

Višesmjerna orijentacija znači da mikrofon može snimati glasove s više strana, ali svi bi trebali biti prilično blizu da se razgovijetno čuju
Višesmjerna orijentacija znači da mikrofon može snimati glasove s više strana, ali svi bi trebali biti prilično blizu da se razgovijetno čuju

Čuvanje integriteta

Na kojem god uređaju koristili mikrofon, kvaliteta zvuka pokazat će se pristojnom za osnovnu komunikaciju, ali ipak nedovoljnom za ozbiljnije potrebe. Raspon frekvencija niži je od standardnog 10-2.000 Hz, i to se jasno može čuti u snimkama glasa, koje zvuče komprimirano i s malo pozadinskog šuma. Manja osjetljivost ipak ima jednu pozitivnu nuspojavu, a to je djelomično eliminiranje pozadinske buke, ali ujedno i znači da višesmjerna orijentacija mikrofona neće pomoći u snimanju zvuka iz prostora, ako je izvor udaljeniji od pola metra. Teoretski moći ćete snimati više govornika, ali samo ako nemate problema s kompromitiranjem osobnog prostora. Značajnije distorzije i zujanje nismo primijetili, što znači da su snimke u pravilu razgovijetne.

Performansama Mantisa u konačnici nismo razočarani. Za cijenu od samo 33 eura, kvaliteta zvuka veća je od one na tipičnom mikrofonu headseta, pa u tom smislu vidimo kako bi Mantis mogao biti smislena alternativa za takve uređaje.

Uključeni pop filter praktičan je dodatak uređaju, ali upravo zbog količine kompresije i omnidirekcionalne usmjerenosti kapsule, primijetili smo da zapravo nema velik učinak. Sâm mikrofon nije jako osjetljiv na plozive, pa pop filter zapravo ima više estetsku nego funkcionalnu ulogu.

Premda u gotovo svakom aspektu za Mantis imamo poneku zamjerku, istodobno, uzevši u obzir njegovu cijenu, ne možemo reći da on podbacuje. U doista najnižem cjenovnom rangu rijetkost je pronaći doista funkcionalan proizvod, a pogotovo neki koji dolazi uz dodatnu opremu, poput Mantisa. Za osnovne potrebe čavrljanja i glasovne komunikacije u igrama, Mantis će biti više nego dovoljan. Ako se, pak, planirate baviti ozbiljnijom produkcijom, morat ćete značajnije rasteretiti novčanik.

Pop filter lako se montira na postolje, i blokirat će najgore pucketajuće glasove, premda mikrofon nije preosjetljiv na njih
Pop filter lako se montira na postolje, i blokirat će najgore pucketajuće glasove, premda mikrofon nije preosjetljiv na njih

Trust Mantis GXT 232

  • Niska cijena
  • Dodatna oprema
  • Postolje nije osobito stabilno
Cijena 33 eura Prikaži sve cijene

 

Bug 373 prosinac 2023.