3D pisač opremljen računalnim vidom i stylusom rješava Wordle

Kako riješiti dnevnu Wordle zagonetku bez da se zamarate riječima? Uz Raspberry Pi, 3D pisač, kameru i malo kodiranja u Pythonu – ovaj način igranja popularne mozgalice idealan je za geekove

Sandro Vrbanus nedjelja, 27. veljače 2022. u 06:00

Internetska hit mozgalica Wordle, sada pod okriljem New York Timesa, privukla je u kratkom roku milijune igrača, stvoreni su deseci kopija i derivata, a i dalje se balon oko nje nije ispuhao. I dalje je na društvenim mrežama (ali i na našem forumu) aktivna zajednica onih koji svakodnevno postavljaju svoje rezultate. Sve ovo inspiriralo je jednog tehnološkog youtubera da pokuša izraditi robota koji bi samostalno rješavao Wordle na njegovom telefonu.

Geekovsko rješenje

U tome je, pogađate, i uspio, budući da o njemu pišemo. Ovaj se elektroničar na YouTubeu predstavlja nadimkom atomic14, a evo i kako je došao do automatiziranog Wordle robota. Za osnovu je koristio Crealityjev 3D pisač, koji ima mogućnost pokretanja svoje glave po tri osi. Umjesto ispisnog ekstrudera koji bi topio plastiku, na glavu pisača postavio je stylus za tipkanje po zaslonu. Na pisač je postavio i kameru za Raspberry Pi, a isto je mikroračunalo iskoristio i kao "mozak" operacije.

Stvar funkcionira tako da računalnim vidom prepoznaje mobitel, ako je on postavljen na pisačevu ispisnu površinu, i ako je na njemu otvorena stranica Wordlea. Softver potom pokreće stylus prema virtualnoj tipkovnici na ekranu i upisuje svoje pokušaje rješavanja zagonetke. Kamera snima svaki pokušaj, analizira boje slova, a na temelju toga računalo osmišljava sljedeći potez. U pozadini se vrti algoritam zasnovan na informacijskoj teoriji, o kojem smo pisali ovdje, kako bi se što brže uspješno došlo do rješenja.

Cijeli je sustav dobro opisan i prikazan u autorovom videu, a onima koji bi htjeli i sami kod kuće probati ovakav pristup Wordleu, mogu se poslužiti njegovim kodom, pisanim u Pythonu. On je besplatno dostupan na GitHubu.