Dvonožni robot Cassie oborio robotski rekord u trčanju na 100 metara

Službeno najbrži dvonožni robot na svijetu dvonožni je trkač Cassie, specijaliziran za hodanje i trčanje, oblika nogu inspiriranih nojevima i pogonjen umjetnom inteligencijom

Sandro Vrbanus nedjelja, 2. listopada 2022. u 13:10

Već pet godina na američkom sveučilištu Oregon State razvijaju dvonožnog robota Cassie, a kako bi ga mogli komercijalizirati, osnovana je i kompanija Agility Robotics. Njihov projekt s milijun američkih dolara financirala je i američka vojna agencija za napredne tehnologije, DARPA, pa je logično za očekivati određeni napredak. Lani je Cassie pretrčao (pretrčala?) 5 kilometara u 53 minute, postavši tako prvi robot kojem je to uspjelo.

Poslije trčanja na kratke pruge, demonstrirana je i mogućnost sprintanja. Novi atletski rekord ovog robota zabilježen je protekloga tjedna, kada je, na atletskoj stazi otrčao 100 metara – poput ljudskog trkača. Start iz mjesta, sprint najvišom mogućom brzinom te polagano i kontrolirano zaustavljanje na kraju staze, sve to robot Cassie je savladao bez padova.

Robotska ptica trkačica

Njegovi tvorci kažu kako je ovaj uspjeh rezultat strojnog učenja koje je robot morao proći. U procesu dugom nekoliko tjedana simulirano je gotovo godinu dana trčanja. Ono je posebno zahtjevno za izvesti jer se Cassie oslanja samo na svoju mehaniku, noge oblika nojevih te umjetnu inteligenciju koja pokreće hardver. Unutar ovog robota, naime, nema kamera ili radara koji bi mu davali sliku okoline. Osim trčanja, kretanje i zaustavljanje bili su posebno izazovni za izvesti, kažu sa sveučilišta Oregon State te uspoređuju zahtjevnost tog procesa s upravljanjem zrakoplovom – polijetanje i slijetanje je, naime, značajno kompliciranije za izvesti od samog leta.

Cassie je nakon ovog trčanja na atletskoj stazi proglašen najbržim dvonožnim robotom na svijetu, sa svjetskim rekordom na 100 metara koji iznosi 24,73 sekunde, čime drži i službeni Guinnessov rekord.

Spavaš li mirno, Optimuse?