Moždanim valovima upravljaju bio-robotskom rukom iz afričke šupe

Dva kenijska izumitelja izradili su robotsku ruku kojom se upravlja moždanim valovima. Izum bi mogao revolucionirati način na koji osobe s invaliditetom komuniciraju sa svijetom

Mladen Smrekar ponedjeljak, 15. ožujka 2021. u 17:36

David Gathu i Moses Kiuna, dva kenijska izumitelja renesanskog kova, nemaju još ni 30 godina a iza njih je već niz ideja i projekata. Trenutno recikliraju smeće kako bi izradili bio-robotske protetske ruke za pomoć invalidima.

Izumi iz šupe pored kokošinjca

Gathu i Kiuna napustili su školovanje jer nisu imalo dovoljno novca za studij, no to ih nije spriječilo da ostvare svoj san i pokušaju pomoći onima koji imaju još manje od njih. U njihovoj radionici u kenijskom okrugu Kiambu, sjeverno od glavnog grada Nairobija, leži inovativna tehnologija koja može pomoći ljudima koji žive s invaliditetom.

Robotska ruka sluša signale koji dolaze iz mozga
Robotska ruka sluša signale koji dolaze iz mozga

Radionica je zapravo šupa podignuta pored kokošinjca od odbačenih zahrđalih željeznih ploča. Pod je prekriven šljunkom, a razbijeno staklo ljepljivom se trakom drži uz prozorski okvir. Njihov se laboratorij trese čim zapuše jači vjetar, a kiša svako malo procuri sa šupljeg krova.

No ono što se nalazi unutra podsjeća na prizore iz kakvog znanstveno-fantastičnog filma, a kutije krcate vrijednom opremom označene su znakovima opasnosti.

Robotska ruka prima signale iz mozga

Iz jedne od kutija viri robotska ruka od pozlaćenog metala. Tu su i kaciga i naramenice kojima se ruka pričvršćuje uz tijelo. 

"Pomoću ove kacige signali se iz mozga šalju u ruku. Signali se pretvaraju u električnu struju, NeuroNode, koja ruci izdaje naredbe što joj je činiti", objasnio je Kiuna, demonstrirajući kako radi njihov izum. I doista, nakon nekoliko signala i mehaničkih zvukova, robotska ruka zaporima naredbu, poseže za bocom, hvata je i prinosi ustima. Točno onako kako je poželio Kiuna. 

Ruka može obaviti mnogo više zadataka. Uređaj se još uvijek usavršava, a glavna je prepreka nedostatak novca. Zbog toga se mladi Kenijci okreću odbačenim materijalima.

"Ljudi bacaju puno stvari štetnih za okoliš samo zato što ne rade. Ako ne rade, možda je samo jedna komponenta neispravna, ali sve ostale komponente i dalje rade i mogu se reciklirati", kaže Gathu. "Reciklirali smo sve što vidite. Oni bace, mi pokupimo i koristimo. To nas je spasilo jer nas nitko ne podupire."

Na smetištima pronalaze sve što im treba: plastiku, gumu, žice, matične ploča iz računala, LED svjetla, USB uređaje, prekidače, optičke pogone, hladnjake, ventilatore i jedinice za napajanje. Nađu sve što požele jer Kenija je preplavljena elektroničkim otpadom koji stiže i iz drugih, bogatijih zemalja koje se tako rješavaju svog e-otpada.

Inspririan RoboCopom

Ideja o izradi robotske ruke Kiunu proganja još od mladosti. Majka njegovog prijatelja imala je amputiranu ruku ispod lakta i svi je zbog toga izbjegavali. On je mislio drugačije i još se u osnovnoj školi zarekao da će jednom napraviti stroj koji je s ljudima povezan na staničnoj razini.

Gathu je nadahnuće pronašao na filmu. Inspirirao ga je "RoboCop", serijal o kibernetski poboljšanom policajcu Alexu Murphyju.

"Cilj nam je stvoriti izravnu komunikaciju između mozga i stroja bez upotrebe mišića ili perifernih živaca", kažu kenijski istraživači koji vjeruju da će za desetak godina postati vodeći afrički proizvođači neinvazivne bio robotike.