MediaTek SoC mogao bi se naći u budućim Samsungovim flagship telefonima

MediaTek čipovi već su prije pronalazili svoje mjesto u Samsungovoj jeftinijoj A seriji pametnih telefona, a od kraja ove godine mogli bi se naći i u tvrtkinim skupljim modelima

Matej Markovinović četvrtak, 7. travnja 2022. u 11:14

Samsungovi flagship telefoni standardno su pogonjeni Snapdragon ili Exynos čipovima, ovisno o tržištu, no sada stiže vijest da južnokorejska tvrtka razmatra korištenje MediaTek SoC-ova za neke svoje nadolazeće modele.

Naime, MediaTek SoC mogao bi se navodno naći u polovici novih Galaxy S22 Fan Edition uređaja te Galaxy S23 modelima za azijsko tržište. To bi, dakle, značilo da će Samsungovi Exynosi izgubiti svoj dosadašnji udio na tržištu mobilnih čipova, doznaje Business Korea.

Budući da je Samsung već koristio dva različita SoC-a za svoje flagship telefone, nije jasno kako će nova podjela izgledati ako se Qualcommu i Exynosu pridruži MediaTek. Kako navodi Gizmochina, Qualcommovi čipovi oduvijek su bili nešto skuplji, pa bi se ovom odlukom mogao povećati profit južnokorejske tvrtke.

Prema izvješću Counterpoint Researcha, MediaTekov udio na globalnom tržištu mobilnih procesora iznosio je 33 posto u četvrtom tromjesečju 2021. godine, Qualcommov 30 posto, dok su Samsungovi Exynosi imali samo 4 posto udjela.

Osim toga, Samsung je na koncu odlučio isporučivati S22 seriju pametnih telefona s Qualcommovim čipom na više tržišta, što među ostalom može upućivati na to da su shvatili da Exynos ima neke „boljke“ zbog kojih ih korisnici ne preferiraju.