Lakše do pokretanja novog dokumenta u Microsoftovim uredskim aplikacijama

Zanimljivo "otkriće" proširilo se društvenim mrežama, a zapamtite li nekoliko adresa s ovog popisa, otvaranje novih dokumenata u Officeu 365 ubuduće će vam možda biti brže i lakše

Sandro Vrbanus utorak, 2. siječnja 2024. u 21:12

U slučaju da vam je novogodišnja odluka za 2024. godinu uvesti neke novitete u svoj radni proces i tako si pojednostaviti ili olakšati određene zadaće, imamo potencijalno koristan savjet za vas. Prvo ćemo vas podsjetiti kako je prije nekoliko mjeseci "otkriveno" da u Windowsima postoje ugrađeni prečaci za otvaranje različitih Microsoftovih aplikacija. Word, Excel, PowerPoint, Outlook, LinkedIn, Teams… svi oni mogu se pokrenuti unutar Windowsa tipkovničkim kraticama. One, doduše, zahtijevaju pritisak na čak pet tipki istovremeno, pa možda i nisu sasvim praktične.

"Trik" s web adresom

Novi "tajni" set prečaca, otkriven nedavno, možda je malo praktičniji. I u ovom slučaju od njega će imati korisnici Microsoftovog uredskog paketa Office 365, primarno oni koji se njime koriste u oblaku. Unutar tog paketa aplikacija, kako biste pokrenuli novi prozor s praznim dokumentom, morali ste to činiti ulaskom u odabrani app, pa odabrati neku od tamo dostupnih kratica za stvaranje novog sadržaja.

Klasični izbornik za stvaranje novog dokumenta
Klasični izbornik za stvaranje novog dokumenta

Kako bi taj proces sveo na samo jednu akciju, Microsoft je registrirao nekoliko adresa pod vršnom domenom .new. Ta činjenica nije oglašavana na sva zvona, ali vrlo dobro funkcionira. Dakle, želite li stvoriti novi Word, Excel ili PowerPoint dokument u paketu Microsoft (Office) 365, sve što trebate učiniti jest posjetiti pripadajuću  lako pamtljivu web adresu, kako slijedi:

Ako ste pritom već prijavljeni na svoj Microsoft 365 račun, pred vama će se u pregledniku odmah stvoriti novi prazni dokument odabranog tipa. Ove jednostave URL-ove možete pohraniti i u Bookmarke, za još lakši i brži pristup.