Prvog dana e-popisa stanovništva popisalo se preko 100 tisuća građana

Čini se kako se mogućnost samopopisivanja u sklopu redovnog popis stanovništva dopala mnogima, pa je već prvoga dana popisano više od 100 tisuća hrvatskih državljana

Sandro Vrbanus utorak, 14. rujna 2021. u 10:13

Prvi djelomično online popis stanovništva u Hrvatskoj pokrenut je ovoga tjedna. Detaljnije o tome kako se popisati korištenjem sustava e-Građani možete pronaći na ovom mjestu.

Iako je ovo prvi puta da je Državni zavod za statistiku omogućio samopopisivanje putem Interneta, ta se mogućnost očito dopala mnogima. Naime, iz DZS je objavljeno kako je već prvoga dana zabilježen velik interes za e-Popis. Već do 15 sati svoje je podatke u online obrazac e-popisa uspješno unijelo 18.727 kućanstava. Očekivano, u poslijepodnevnim je satima interes dodatno porastao, pa je nakon radnog vremena taj broj značajno povećan. U ponedjeljak, 13. rujna, na prvi dan popisa, do 20 sati uspješno je popisano više od 100 000 građana.

Sustav pod opterećenjem

Ova navala na poslužitelje, kojima upravlja Apis IT, izazvala je i povremene probleme s popisom, pa su korisnici tijekom poslijepodneva povremeno prijavljivali greške koje im je sustav javljao.

Podsjetimo, popisnicu ispunjava jedan član kućanstva s valjanom vjerodajnicom za e-Građane te istodobno popisuje sebe, sve članove svoga kućanstva, kućanstvo i stan.

U prvoj fazi provedbe Popisa, koja traje do 26. rujna 2021., građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica – jedno kućanstvo. Servisom e-Građani u Hrvatskoj se trenutačno koristi oko 1,3 milijuna građana, samo tijekom pandemije, od ožujka prošle godine, njihov je broj narastao za više od 50%. Na početnih oko 840 tisuća korisnika 1. ožujka 2020. godine, do svibnja ove godine pridodano je još njih preko 440 tisuća.