Počeo je online popis stanovništva, evo kako popisati sebe i ukućane

Prva faza ovogodišnjeg popisa stanovništva odvija se putem Interneta, i traje do 26. rujna. Ulaskom na sustav e-Građani možete popisati sebe i sve članove kućanstva. Donosimo osnovne upute

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 13. rujna 2021. u 10:50

Hrvatska ove godine obavlja nacionalni popis stanovništva, koji se redovito odvija svakih deset godina. Državni zavod za statistiku zbog pandemije ga je na pola godine bio odgodio, pa se umjesto u travnju i svibnju, on odvija u rujnu i listopadu.

U prvoj fazi, koja će trajati od danas do 26. rujna svi građani mogu se, prvi puta ikad, popisati samostalno koristeći se popisnim upitnikom u elektroničkom obliku. On je dostupan kroz elektronički sustav e-Građani, a oni koji se odluče na tu varijantu istodobno će popisati kućanstvo i stan u kojem stanuju, te sve članove kućanstva samo jednom prijavom na sustav. U nastavku pročitajte kako se uspješno popisati u nekoliko koraka.

1. Posjetite stranicu popis2021.hr te kliknite na "Počnite sa samopopisivanjem". Ova poveznica odvest će vas na stranicu na kojoj se potrebno prijaviti u sustav e-Građani. To se, za potrebe e-popisa, može obaviti vjerodajnicom bilo koje razne (niska, značajna ili visoka). Dakle, koji god da sustav za prijavu koristite, od korisničkog imena i lozinke, preko tokena banaka pa do e-osobne iskaznice, popisu ćete moći pristupiti.

Početak popisa
Početak popisa

2. Na samom početku potvrdit ćete da ste punoljetni i da se slažete s uvjetima korištenja, bit će vam predočene upute za popis. Nakon toga potrebno je kliknuti na "Kreni na popisnicu" i započeti s ispunjavanjem obrasca.

3. Popisni se obrazac ne razlikuje od klasičnih i dobro poznatih internetskih anketnih upitnika, kakve su svi već sigurno više puta ispunjavali. Većina pitanja je na odabir pa ćete ih odgovoriti jednim klikom, dok na ona o vjeri, nacionalnosti, zanimanju i slična treba odgovoriti upisivanjem teksta. Na samom ćete početku dati podatke osoba koje želite popisati umjesto sebe i ispuniti međusobne obiteljske odnose među svim ukućanima.

4. Prva sekcija pitanja odnosi se na mjesto stanovanja i vrstu stana/kuće, a potom se otvaraju popisne kartice svih ukućana kako bi bili prikupljeni i podaci o njima.

5. Nakon popunjavanja svih sekcija, sve odgovore moći ćete još jednom pregledati i, prema potrebi, izmijeniti. Popunjavanje anketnog upitnika traje 15-20 minuta, ili više ako imate veći broj članova kućanstva koje želite popisati. Pregledom svih odgovora, potrebno je kliknuti na "Završetak popisivanja".

6. Po završetku unosa dobivate šesteroznamenkasti kod koji potvrđuje da je popis uspješno obavljen. Njega je potrebno pohraniti (možete ga prepisati, kopirati, uhvatiti screenshot ili ga poslati na e-mail, a dobit ćete ga i u osobni pretinac na portalu e-Građani) te ga predočiti popisivaču koji će vam se na vratima pojaviti u razdoblju između 27. rujna i 17. listopada.

Uspješan kraj popisa
Uspješan kraj popisa