Google Meet postaje besplatan za sve

Alat za videokonferencije koji je do sada bio besplatan samo pretplatnicima na G Suite uskoro postaje bez ikakve naknade dostupan svim korisnicima s Googleovim računom

Sandro Vrbanus srijeda, 29. travnja 2020. u 18:42

U našem pregledu deset najboljih besplatnih rješenja za videokonferencije dotaknuli smo se u alata Google Meet, donedavno poznatoga kao Hangouts Meet. Ova aplikacija jedna je od onih koje su uslijed sve češćeg rada od kuće i upravljanja timovima na daljinu postali vrlo korišteni posljednjih tjedana, no zbog činjenice da je bila dostupna samo pretplatnicima na G Suite nije pridobila toliko novih korisnika kao, primjerice, Zoom.

No, sada će se i to promijeniti. Google je odlučio, povrh toga što je Meet privremeno postao besplatan svim G Suite pretplatnicima, učiniti ovaj softver za videokonferencije besplatnim za baš sve svoje korisnike. Sve što će ubuduće biti potrebno za aktiviranje video poziva unutar Google Meeta jest obični korisnički račun na Googleu.

Besplatno, a može i samo kroz preglednik

Ova će besplatna usluga biti aktivirana, kažu iz Googlea, u narednim tjednima. Svi zainteresirani koji žele biti o tome na vrijeme obaviješteni mogu se za to prijaviti na ovom mjestu. Svi korisnici novog besplatnog servisa dobit će i većinu značajki poznatih iz postojeće aplikacije kao što su dijeljenje ekrana, titlovi, različiti načini prikaza sudionika na ekranu, kao i korištenje usluge bez potrebe za instaliranjem ikakve aplikacije – samo kroz internetski preglednik.

Google će tako sa svojim Meetom postati ozbiljna konkurencija Zoomu, slično kao što to namjerava biti i Facebook s nedavno lansiranom uslugom Messenger Rooms. S gotovo dvije milijarde korisnika Gmaila, u koji će Meet među ostalim biti integriran, reklo bi se da imaju dobru početnu poziciju.