Pojavila se usluga koja propala ulaganja u NFT-e pretvara u poreznu olakšicu

Sada dostupna samo za građane SAD-a, nedvojbeno najveće ulagače u digitalne kolekcionarske NFT-e, usluga Unsellable otkupljuje bezvrijedne tokene i pritom pokušava iz njih izvući najbolje

Sandro Vrbanus četvrtak, 29. prosinca 2022. u 15:02

Tijekom proteklih godinu-dvije, velik se novac okretao na području kriptoimovine, a kao najveći hit su se istaknuli kolekcionarski nezamjenjivi tokeni, NFT-i. Neki od njih prodavani su za milijune dolara, što zbog očiglednog pranja novca, što zbog nade ulagača da će im takva kupnja u budućnosti donijeti zaradu ili tek samo prestiž posjedovanja jedinstvenog digitalnog zapisa na blockchainu.

Rijetki su oni koji su uspjeli na tome zaraditi, osim, naravno, onih koji su NFT kolekcije stvarali i prodavali. Danas su mnogi ulagači suočeni s činjenicom da skupo plaćene sličice majmuna ili kakve druge digitalne umjetnine ne da ne mogu prodati po višoj cijeni, nego ih ne mogu prodati uopće. Potražnja je pala na najniže grane, NFT-i su postali bezvrijedni, a ulaganje u njih može se opisati onom narodnom "piši kući propalo".

Bezvrijedni NFT za umanjenje poreza

No, svaka kriza ujedno je i prilika, pa se tako našao netko poduzetan i vičan pravnim i poreznim propisima SAD-a, pa pokrenuo servis Unsellable. Na njemu svako, tko je platio ikakav iznos za svoj NFT i danas ga se želi riješiti, može prodati svoje bezvrijedne digitalne tokene. Unsellable takve NFT-e otkupljuje po fiksnoj cijeni od jednog centa te izdaje službenu potvrdu o transakciji. Svaki ulagač, dakle, koji je za svoje NFT-e dao više od 0,01 dolara, sada ih može prodati uz gubitak – ali taj gubitak može službeno prijaviti američkoj poreznoj upravi na svojoj godišnjoj prijavi poreza i ostvariti poreznu olakšicu.

Na taj način može se izvući barem neka financijska korist od propalog ulaganja u kolekciju pikseliziranih sličica. Kod nas porezni sustav ne omogućava smanjenje porezne osnovice u slučaju kada ste na nekom ulaganju izgubili novac, no u SAD-u je on značajno kompleksniji i omogućava privatnim ulagačima i ovakve manevre.

Bolje išta nego ništa

Unsellable poručuje građanima da se raspitaju koliko i kako im točno oslobođenje od poreza može iznositi, ali navode i primjer. U slučaju da je NFT kupljen za 300 dolara, a potom prodan ovom servisu za 1 cent, ovisno o propisima i poreznim stopama u raznim saveznim državama, porezna se obveza može umanjiti za 30 pa sve do više od 100 dolara. Mnogima je to daleko bolje i financijski isplativije od situacije u kojoj bi na digitalnom walletu držali bezvrijedne NFT-e.

Servis podržava NFT-e na ethereumovom blockchainu, a prilikom prodaje za 1 cent prodavatelj će biti obvezan platiti i "gas fee" te dodatnu naknadu od oko 4 dolara po NFT-u. Oni koji će na tome uštedjeti više u porezima, vjerojatno će naći svoju računicu.