Apple izbacio još dva "doktora" iz Mac App Storea

Otkrivene su još dvije spyware aplikacije na Mac App Storeu koje su prikupljale i slale podatke o svojim korisnicima na udaljene servere - Dr. Unarchiver i Dr. Cleaner

Stjepan Bilić srijeda, 12. rujna 2018. u 16:57

Adware Doctor nije bila jedina spyware aplikacija na Mac App Storeu. Bilo ih je još najmanje dvije sa doktorskom titulom - Dr. Unarchiver i Dr. Cleaner.

Obje aplikacije u distribuciju je pustio poznati proizvođač softvera – Trend Micro Inc. Ekipa sa internetske stranice 9to5Mac otkrila je kako navedene aplikacije prikupljaju podatke o svojim korisnicima te ih potom šalju dalje, odnosno šalju ih na svoje servere.

I ovog puta cilj zanimanja je bila povijest pretraživanja korisnika što možete vidjeti i na fotografijama iz priloga. Podaci o navikama pretraživanja Interneta su prikupljani iz Safarija, Chromea i Firefoxa. Također aplikacije je zanimalo i koje sve druge aplikacije koristite na svom Macu.

Princip rada ovih spyware aplikacija je prilično jednostavan. Nakon što bi ponudile da vaš Mac provjere na prisutnost virusa ili da vam očiste nepotrebne datoteke na disku (kako bi dobile pristup Home mapi) ujedno bi krenule i sa prikupljanjem navedenih podataka. Po završetku, aplikacija bi kreirala zip datoteku koju bi potom poslala na svoj server.

Nakon otkrića, obje su aplikacije promptno i uklonjene s Mac App Storea. Prema navodima 9to5Mac ekipe Dr. Unarchiver u trenutku uklanjanja iz Mac App Storea je slovio za 12. najpopularniju besplatnu aplikaciju na Mac App Storeu.