Pametne dječje igračke podložne hakiranju

Britanski portal Which? objavio je zabrinjavajući test nekih popularnih dječjih elektroničkih igračaka koje su, kako se ispostavilo, sigurnosno vrlo ranjive

Sandro Vrbanus nedjelja, 15. prosinca 2019. u 08:15

Poznati britanski portal Which? bavi se profesionalnim recenzijama i testovima svega i svačega, pa se tako s vremena na vrijeme dohvate i kakvih popularnih elektroničkih gadgeta. U ovo predblagdansko vrijeme mnogi su roditelji možda odlučili svojoj djeci pokloniti neku "pametnu" igračku, a Which? kaže kako su neke od njih prilično ranjive s tehnološke strane.

Za potrebe testiranja kupili su sedam igračaka iz popularnih trgovačkih lanaca u svojoj zemlji i pokušali ih "hakirati". Možda i nije iznenađujuće da su i uspjeli.

Karaoke s potpunim strancima?

Otkrili su, primjerice, da uređaji za karaoke u obliku mikrofona s pojačalom, koji se mogu spojiti putem Bluetooth veze s mobitelima, nemaju dovoljnu razinu zaštite. Bez potvrde ikakvog PIN broja ili slične autentifikacije korisnika, ovi uređaji omogućavaju bilo kome tko se nađe u dometu njihove antene spajanje, a potom i upravljanje ovim "pametnim" mikrofonom i njegovim zvučnikom. Tako bi, kažu, bilo koji stranac mogao izvan kuće komunicirati s djetetom koje se u toj kući nalazi.

 

Ima li igračka neke druge mogućnosti, poput spajanja na uređaje pametnog doma, napadač bi mogao preuzeti i kontrolu nad njima.

Slični propust pronađen je i popularnim walkie-talkie igračkama koje za međusobnu komunikaciju ipak koriste enkripciju. No, kod uparivanja novih uređaja zaštita je gotovo nepostojeća pa se napadač sa sličnom igračkom može vrlo lako "priključiti razgovoru".

Zbog svega ovoga kupcima se preporuča strogo provjeriti specifikacije proizvoda koje kupuju, bilo online ili u trgovini. Isto tako preporuča se pretraživanje Interneta i provjera postoje li određeni sigurnosni propusti u pojedinoj igrački. Dakako, i u ovom slučaju vrijede standardne preporuke o postavljanju jake lozinke (ako je moguće), te nadzor nad djecom dok se igraju ovim "pametnim" gadgetima.

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


2-sistemski bass reflex zvučnici

KEF LS50

Najprecizniji, impresivan zvuk, Uni-Q 12. generacije s MAT nizom drajvera za iznimnu akustičnu točnost, 47 Hz - 45 kHz, 40-100 W, 8 Ω, 85 dB.

7.399 kn 9.749 kn Kupi

7.2-kanalni AV receiver

MARANTZ NR1711

Tanak dizajn, iznimne performanse, 8K Ultra HD, HEOS, 90W po kanalu, eARC HDMI, Bluetooth, Wi-Fi, AirPlay 2.

6.799 kn Kupi