U Njemačkoj žele pristup kriptiranom dijelu chat aplikacija - Alan Đurić se oštro usprotivio

Njemački ministar unutarnjih poslova želi prisiliti chat aplikacije da vlastima daju pristup kriptiranim razgovorima njihovih korisnika

Sandro Vrbanus srijeda, 29. svibnja 2019. u 15:30

Horst Seehofer, njemački ministar unutarnjih poslova, izjavio je kako bi aplikacije za razmjenu poruka trebale davati vlastima, pristup svim komunikacijama korisnika. Aplikacije poput Telegrama i WhatsAppa bile bi u tom slučaju obvezne čuvati sve poruke i razgovore u arhivama, te njihove dekriptirane inačice dostaviti organima reda kada ovi to zatraže. U slučaju da neka od njih odbije na ovaj način surađivati s vlastima, piše Spiegel, mogla bi se suočiti sa zabranom rada u Njemačkoj.

Aplikacije koje Seehofer želi prisiliti na odavanje privatnih podataka sve odreda koriste end-to-end enkripciju za zaštitu razgovora kako bi osigurale da nitko osim pošiljatelja i primatelja ne može pristupiti tako kriptiranim porukama. U slučaju da Njemačka uvede ovakav zakon kompanije bi morale usvoje aplikacije ugraditi "stražnja vrata", što nitko od njih ne želi učiniti jer bi time otvorili daleko veće probleme kad je riječ o privatnosti.

Neprihvatljivi rizici za korisnike

Spiegel prenosi i izjavu suosnivača kompanije Wire koja se bavi sigurnim komunikacijama, Alana Đurića, koji je rekao da bi dozvoljavanje pristupa do kriptiranih komunikacija bilo kome "imalo katastrofalne učinke". Naglasio je da je ovakva inicijativa opasna i da izlaže korisnike neprihvatljivim rizicima.

O mogućem uvođenju pravila za dekripciju sadržaja u chat aplikacijama razgovarat će se na nadolazećoj konferenciji Ministarstva unutarnjih poslova u Kielu sredinom sljedećeg mjeseca. Sloboda korištenja enkripcije, stoji u prijedlogu nove legislative, mora biti u skladu s neizbježnim potrebama sigurnosnih agencija. Od vlasnika aplikacija tražit će se da kriptiraju komunikacije, ali i da, u skladu s tehničkim mogućnostima, vlastima daju pristup do određenih sadržaja u zakonski određenim iznimnim slučajevima.