Danas je Google Allo službeno "rekao" - Bye bye!

Ni tri godine od predstavljanja Google Allo je stigao do kraja svog digitalnog puta – od danas, 12. ožujka aplikacije je i službeno ugašena

Stjepan Bilić utorak, 12. ožujka 2019. u 14:37

Google je još krajem prošle godine najavio kako više nema namjeru održavati aplikaciju i web servis Allo te da će ih u skorije vrijeme ugasiti. Google tada nije bio previše precizan oko datuma već je samo naveo kako će se gašenje mobilnih aplikacija i web servisa dogoditi tijekom ožujka 2019. godine.

Kako je vidljivo na službenoj internetskoj stranici taj dan je stigao danas, 12. ožujka 2019. Od sada je moguće samo preuzeti svoje ranije chatove. Da bi to mogli učiniti morat ćete koristiti mobilnu aplikaciju. Spašavanje chatova i multimedijalnih materijala koji su putem Alloa poslani ili primljeni je jednostavno – nakon pokretanja aplikacije Allo potrebno je otići u Settings i tamo odabrati opciju Chat te potom odabrati željeni način spašavanja podataka – u obliku CSV ili ZIP datoteke.

U slučaju odabira CVS formata moguće je spasiti samo tekst, odnosno poruke, a u slučaju odabira ZIP formata i slike, video i druge vrste datoteka. Nakon gašenja usluge sav materijal bit će automatski obrisan od strane Googlea.

Inače, Allo nije jedina aplikacija koja će uskoro biti ugašena. Isti scenarij krajem ovog mjeseca bit će primijenjen na aplikaciji Inbox koja je svojevremeno najavljivana kao zamjena i budućnost Gmaila. Dan prije kraja mjeseca – 30. ožujka Google će ugasiti i podršku za URL Shortener. Početkom travnja, točnije 2. travnja 2019. godine gasi se i Google+, tvrtkin ne odveć uspio pokušaj kopiranja Facebooka.