Microsoft Exchange pogodio "Y2K22 bug"

Prvog dana ove godine Exchange poslužitelji instalirani na lokacijama korisnika prestali su isporučivati elektroničku poštu jer im je način zapisivanja datuma u 32-bitnom formatu prekratak

Sandro Vrbanus nedjelja, 2. siječnja 2022. u 18:25

Još jedno "prelijevanje" datuma preko softverskog ograničenja u broju znamenki dogodilo se s početkom 2022. godine, podsjećajući nas tako na "milenijski bug" iz 2000. godine ili pak relativno nedavni slučaj resetiranja brojača datuma na GPS sustavima. Ovoga puta kao žrtva je pao Microsoft Exchange, odnosno njegovi poslužitelji za e-mail instalirani kod samih korisnika.

U njima se Microsoft odlučio za neobičan zapis datuma u obliku 32-bitnog cjelobrojnog zapisa, čija najviša vrijednost je 2.147.483.647. Međutim, čini se da nisu računali na to da će već prvi dan ove godine u tom zapisu morati biti zabilježen kao 2.201.010.001, odnosno da će im ovakav brojač postati nedovoljan. I upravo to se i dogodilo.

Rješenje: isključite antispam filter

Problem se manifestirao prilikom sigurnosnog skeniranja e-mailova sustavom FIP-FS. Kako je on prestao provjeravati poruke, tako su se i one prestale isporučivati, pa je velik broj e-mailova od novogodišnje noći ostao neisporučen.

Dok Microsoft ne objavi zakrpu za ovaj problem, administratorima savjetuju da privremeno isključe provjeru pošte sustavom FIP-FS. Time će neko vrijeme kroz filtere prolaziti i neželjena pošta, ali će i redovne poruke moći biti poslane, sve dok Exchange ne dobije potrebnu nadogradnju.Prijenosni bežični BT zvučnik

JAMO DS 3

Elegantan spoj oblika i funkcionalnosti. Savršen suputnik za glazbu u pokretu. Trajanje USB punjive baterije 6 sati, priključak za SD memorijsku karticu, FM radio, AUX ulaz, 150 Hz - 20k Hz.

779 kn 899 kn Kupi

Bežične in-ear BT slušalice

FOCAL SPARK

Kvalitetan Focal zvuk, aluminijsko kućište, ugrađen mikrofon i daljinski upravljač na kablu, do 8 sati trajanje bateriije, 16 Ohms, 20Hz – 20KHz, 103dB.

499 kn 799 kn Kupi