Microsoft pomaže Chromeu u smanjenju apetita za memoriju

Odnedavno na open source platformi Chromium radi Microsoftov Edge. Njihovi su developeri pronašli lijek za preveliku potrošnju memorije, pa sada Google od njih "prepisuje"

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 22. lipnja 2020. u 06:00

Googleov internetski preglednik Chrome oduvijek je "gladan" radne memorije, i to je jedna od toliko čestih kritika na njegov račun da je postala i internetski meme. No, njegov osnovni open source sustav Chromium je stabilan, brz i dovoljno kvalitetan da ga je Microsoft odlučio prigrliti i na njemu zasnovati novu verziju svojeg preglednika Edge. Microsoftovi inženjeri u međuvremenu su pronašli način da njihov softver ne "jede" pretjeranu količinu RAM-a na računalima unutar sustava Windows 10.

Windowsi donose spas?

Microsoft svoju tehniku upravljanja memorijom, koja je ugrađena u aktualni Windows 10 May 2020 Update (verzija 2004), naziva Segment Heap, a ista je privukla pozornost ljudi iz Googlea. Slijedom toga, i Chrome bi uskoro mogao dobiti svoju inačicu ove tehnologije, pa bi tako implementirao "outsourcano" rješenje, pristiglo izravno od Microsofta.

Kolike koristi bi korisnici Chromea od ove promjene imali, za sada nije točno poznato, a izgledno je da će rezultat varirati od računala do računala. Najveće poboljšanje u obliku manjeg zauzeća radne memorije i poboljšanja performansi Chromea trebali bi imati sustavi zasnovani na višejezgrenim procesorima. Govori se kako bi novi način upravljanja RAM-om mogao osloboditi "stotine megabajta" kod nekih korisnika.

U Microsoftu, pak, tvrde da im je korištenje Segment Heapa u Windowsima smanjilo zauzeće memorije u Edgeu za čak do 27%.