Novi Edge će podržavati i Chromeove ekstenzije

Nakon najave o prelasku Microsoftovog preglednika na Chromiumov engine doznalo se kako će Edge u budućnosti biti kompatibilan i s dodacima za Chrome

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 10. prosinca 2018. u 12:03

Prošloga smo tjedna doznali kako će Microsoft odbaciti vlastiti engine EdgeHTML i svoj preglednik Edge tijekom sljedećih godinu dana prebaciti na Googleovu platformu Chromium. Ova najava uzburkala je duhove, neke je oduševila a neke, poput Mozille, i ne, no vjerojatno najbolju vijest što se tiče Edgea Microsoft nije napisao u službenoj najavi.

Tek smo putem Reddita doznali kako će novi, na Chromiumu zasnovani Microsoft Edge ubuduće podržavati i ekstenzije napisane za Google Chrome. Na račun toga Microsoft neće kompromitirati podršku za svoje tehnologije i aplikacije, pa će Edge podržavati i sve inačice UWP (Universal Windows Platform) i PWA (Progressive Web Apps) aplikacija kao i do sada. Osim putem službene trgovine aplikacija PWA aplikacije bit će moguće instalirati i kroz sam preglednik, poručili su iz Microsofta.

No, sve je najviše ipak obradovala činjenica o podržavanju brojnih ekstenzija i dodataka izrađenih za Chrome, jer će tako biti mnogo lakše "skakati" među preglednicima bez da se gubi išta od njihovih funkcionalnosti. Kyle Alden, voditelj projekta Edge, potvrdio je i kako bi preglednik u novom obliku trebao stići na sve Microsoftove uređaje, što implicira i Xbox One, a možda i HoloLens.