Novi Windows Media Player omogućava "ripanje" CD-a

Microsoft je odlučio u novi, redizajnirani Windows Media Player unutar Windowsa 11 dodati funkciju koja je bila popularna prije desetljeće ili dva, a tiče se kopiranja glazbe s CD-a

Sandro Vrbanus petak, 15. srpnja 2022. u 16:15

Kada ste, krajem prošloga ili početkom ovoga stoljeća, nabavili kakav glazbeni CD, vjerojatno ste brže-bolje poželjeli glazbu s njega pohraniti u vlastitu kolekciju MP3-ca, kako bi je podijelili s drugima mogli slušati bez oštećivanja originalnog diska. Za taj posao bilo je potrebno potražiti kakav softver za ripanje CD-a, a bilo ih je u ponudi popriličan broj, što besplatnih, što shareware i sličnih rješenja.

S vremenom je glazba preselila u oblak, CD-i su postali stvar prošlosti, a polako su i kućne kolekcije MP3 zapisa postale suvišne, jer je sva glazba danas u svakom trenutku nadohvat ruke na brojnim streaming servisima. To, pak, ne znači da se fizički nosači zvuka više ne proizvode i ne prodaju – naprotiv, prodaja CD-a u Sjedinjenim Američkim Državama porasla je u 2021. godini prvi puta u posljednjih 17 godina!

Blast from the past

Možda je, tko zna, upravo iznenadni porast popularnosti nagnao Microsoft da u svoj novi OS i njegov medijski svirač ugradi funkciju ripanja kompaktnih diskova. Kako bilo, Windows Media Player, osvježen novim "Fluent" dizajnom i vizualno usklađen s Windowsima 11 (ima čak i dark mode) dobio je upravo to – mogućnost reprodukcije, ali i lakog i brzog presnimavanja glazbe s CD-a.

Redizajnirani Windows Media Player za Windowse 11 📷 Windows Latest
Redizajnirani Windows Media Player za Windowse 11 Windows Latest

Kada ovaj softver otkrije da ste u optički pogon, ako ga uopće imate na svojem računalu, ubacili glazbeni CD, ponudit će vam njegovo ripanje. Nakon odabira ciljanog formata – a dostupni su AAC, WMA, FLAC ili ALAC – te željenog bit ratea, započet će proces koji neki od nas nisu pokrenuli sigurno dvadeset godina, prebacivanja glazbe s diska u digitalne datoteke.

Ripanje CD-a u 21. stoljeću (?) 📷 Windows Latest
Ripanje CD-a u 21. stoljeću (?) Windows Latest

Nadogradnja Windows Media Playera trenutačno je vidljiva u dev kanalu Windowsa 11, a do kraja mjeseca trebala bi se pojaviti i u široj distribuciji.