Microsoft objavio cijene za poslovnu verziju Bing Chata i 365 Copilota

Poslovni korisnici među prvima će dobiti pristup novim uredskim alatima, osnaženima generativnom umjetnom inteligencijom. No, cijena im, barem za početak, neće biti baš zanemariva

Sandro Vrbanus srijeda, 19. srpnja 2023. u 10:23

Microsoft je ovoga tjedna otvorio svoju konferenciju Microsoft Inspire, namijenjenu svojim poslovnim partnerima i strateškim suradnjama. Na toj je konferenciji bilo riječi i o novim AI alatima, koje će ova kompanija početi polako ugrađivati u sve svoje proizvode, a koje smo prvi puta vidjeli na ne tako davno održanoj konferenciji Microsoft Build. Kao i na Buildu, i ovdje je naglašeno koliko je umjetna inteligencija bitan alat, tj. koliko će duboko biti integrirana u uredske i druge programe.

Bing Chat Enterprise

Poslovna će verzija tražilice Bing, s ugrađenim chatbotom, već od ovoga tjedna biti dostupna velikim poslovnim korisnicima, onima pretplaćenima na neki od paketa Microsoft 365 E5, E3, Business Premium ili Business Standard. U ovoj inačici, Bing Chat će raditi lokalno, tako da osjetljivi podaci iz kompanija ne mogu procuriti izvan njihove organizacije. Isto tako, Bingov jezični model neće biti treniran na podacima koje mu poslovni korisnici daju na raspolaganje – pa će zaposlenici moći bez straha u njega ubacivati i povjerljive kompanijske podatke, kako bi ih obrađivali ili analizirali.

Bing Chat Enterprise pretplatnicima se neće naplaćivati dodatno, već biti uključen u spomenute pakete. Žele li ga kompanije kupiti kao samostalan proizvod, cijena će mu biti 5 dolara mjesečno po korisniku. Ubuduće, kažu, on će biti dostupan i kroz sustav Windows Copilot (čije javno lansiranje je planirano za jesen).

Microsoft 365 Copilot

Veliki poslovni korisnici dobivaju i mogućnost koristiti drugi, moćniji alat, koji ima cilj promijeniti način kako se koristi Microsoftov uredski paket Office. Microsoft 365 Copilot moći će tako pomoći u automatiziranju brojnih zadataka, pisanju tekstova, analizi podataka, stvaranju prezentacija i sličnim uredskim poslovima, no te mogućnosti neće doći baš jeftino. Svi pretplatnici imat će ga mogućnost dokupiti u dogledno vrijeme, i to po cijeni od 30 dolara mjesečno po korisniku, na već postojeću cijenu uredskih paketa.