AdScanner – hrvatsko Big data rješenje za TV oglašavanje

Ovaj domaći startup vlastitim je snagama razvio jedinstven Big data algoritam koji je brži i učinkovitiji od konkurencije

Bug.hr četvrtak, 4. travnja 2019. u 10:46

Tražite li inovacije koje telekomunikacijsku industriju mijenjaju iz korijena, ne treba gledati dalje od Hrvatske, jer domaća pamet postavlja nova pravila u adtech svijetu. Adtech startup AdScanner vlastitim je snagama razvio jedinstven Big data algoritam koji je i brži i učinkovitiji od bilo čega na tržištu.

"AdScanneraova tehnologija primarno cilja novu generaciju TV oglašavanja i namjera im postojeći iskustvo iz Digitale preseliti na TV. Implikacije su zaista mnogobrojne. Za razliku od neuronskih mreža, AdScanneru nije potrebno dugotrajno treniranje. Ono već na temelju jednog pojavljivanja može s 92-postotnom točnošću prepoznati sadržaj", izjavio je idejni tvorac sustava i tehnološki čarobnjak iza svega, Davor Baljak.

Trenutačno se Big data algoritam koristi i da bi realnom vremenu detektirao, pratio i katalogizirao TV oglase. Dodatno, ne radi aproksimaciju gledanosti već analizira sve podatke jer jedino tako je moguće u sljedećem koraku svakom korisniku dati jedinstvenu reklamu. Konačno marketinške agencije ne moraju više čekati 24 sata s pravovremenom reakcijom – u najkraćem mogućem roku mogu popratiti učinak vlastite kampanje ili pak "zapapriti" konkurenciji. I tu na scenu stupa ideja o sinkroniziranom oglašavanju na više različitih platformi. Nusprodukt je "Sync" koji omogućava usklađivanje TV oglašavanja s oglašavanjem na drugim digitalnim platformama.

"Sync" je zahvaljujući ažurnosti i targetiranju korisnika koji se ne odvajaju od svojih smartphonea pridobio velik broj marketinških agencija, telekom operatera i globalnih kompanija poput Coca-Cole, Unicredita, Carlsberga... Kako kažu rezultati su i za njih neočekivani sa povećanjem Google Trenda od +30%, povećanjem CTR-a od 250% i smanjenjem bounce ratea. Trenutačno posluju u 4 države i spojeni su na sve važnije portale i AdServere. Dodatno ostvaruju suradnju sa svim većim telekomunikacijskim operatorima.

Kako privući klijenta? Budite brži od konkurencije!

"Koristimo open source tehnologije što uvelike olakšava korištenje sučelja klijentima. Oni ga mogu koristiti neovisno o tome gdje se nalazili i koji operativni sustav koristili. Samim time imuni su na raznorazna ažuriranja i moguće bugove" – napominje Baljak. Nije bilo lako, u početku smo doslovno bacali servere i gradili infrastrukturu samostalno a sada imamo farmu servera sa GPUovima.

Dodatno, kako bi se približili cilju adressable TVa, imaju neovisan sustav za mjerenje TV gledanosti trenutno koji je implementiran u više država kao i u Hrvatskoj.

Je li budućnost već stigla?

AdScanner ne planira stati. Marketinški divovi, regulatorne agencije, telekom operateri – svi oni sukreiraju novi svijet adtecha potpomognut kreativnim naporima domaćih snaga. Na temelju svih dosad razvijenih tehnologija, AdScanner razvija sustav za kontrolu prikazanog sadržaja koji šalje vlasnik sadržaja (content owner). Isti je već plasiran na europsko tržište i pokazuje odlične rezultate.