Sense4Boat - Zaštitite vaš brod i uštedite na osiguranju

Sense4Boat inovativna je platforma koja koristi IoT senzore povezane s marinama, kako bi se povećala sigurnost brodova kad njihovi vlasnici nisu na brodu

Bug.hr srijeda, 29. rujna 2021. u 21:00
Tim: MarinaCloud

Sense4Boat

Broj članova tima 5
Grad i zemlja Punat, Hrvatska
Otkad postoji 2019.
Komercijalizacija projekta Projekt je već komercijalan, s preko 1.500 senzora u više od 500 brodova na hrvatskom i tržištu EU
Ciljana tržišta Hrvatska, Europa, SAD
Tvrtke uzori Garmin, Raymarine, SirenMarine
Proizvodi uzori Navily, Google Maps, Navionics Boating
Crowdfunding kampanja Ne
Opis projekta Boat monitoring platforma nove generacije
Email kontakt za investitore gorjan.agacevic@sense4boat.com
URL www.sense4boat.com

Vlasnici brodova, kad misle o svojem brodu, zamišljaju ljeto, vjetar, slobodno vrijeme i zabavu. Međutim, veći dio godine njihovi brodovi provode privezani u luci ili marini. Čak i u najbolje organiziranoj marini, brodovi su uvijek izloženi raznim rizicima. Obilne kiše ili problematični ventili na brodu, često su uzrok raznih oblika štete ili čak potapanja broda. Brodske baterije se prazne, i ako se redovito ne pune, mogu vrlo brzo doći do kraja svog radnog vijeka, a vatra prouzročena lošim električnim instalacijama itekako zna "skočiti" s jednog broda na drugi, i prouzročiti milijunske štete u samo nekoliko minuta.

U Hrvatskoj je dobar dio vlasnika brodova poprilično udaljen od svoje marine, pa nije u mogućnosti redovito obavljati preglede i osigurati da se mali nepredviđeni problemi, poput laganog propuštanja kišnice, ne pretvore u katastrofu.

Ipak, većina gore navedenih problema može se spriječiti. Sense4Boat inovativna je platforma koja koristi IoT senzore povezane s marinama, kako bi se povećala sigurnost brodova kad njihovi vlasnici nisu na brodu (veliku većinu dana u godini). Prodor vode, požar, istrošene baterije, rizici su koji se najčešće realiziraju kad je brod na vezu u marini. Vizualnom inspekcijom brodova, mornari u marinama ne mogu vidjeti stvari koje se događaju unutar broda; razinu vode koja raste u kaljužnim prostorima, ili temperaturu koja opasno raste kada se baterije pune.
Sense4Boat omogućuje vlasnicima brodova da ugradnjom naprednih senzora imaju uvid u stanje najbitnijih sigurnosnih parametara njihova broda, bez obzira na to gdje se nalaze.

IoT senzori koji koriste Sigfox 0G mrežu

Jedinstveni na tržištu, Sense4Boat senzori sigurni su i vrlo jednostavni za instalaciju, imaju vlastitu bateriju i samostalno se spajaju na Internet, bez potrebe za SIM karticom, te se stoga ne spajaju na brodsku infrastrukturu. Ne utječu na jamstvo novih brodova, niti se zapliću u električnu "šumu" instalacija na starim brodovima.

Svi senzori direktno komuniciraju s Sense4Boat kontrolnim centrom, koristeći Sigfox 0G mrežu, te im stoga nije potrebna nikakva centralna jedinica preko koji bi slali podatke. Time je postignuta maksimalna modularnost sustava, pa tako i najmanji brodovi imaju mogućnost implementirati samo onaj senzor koji im je potreban, bez velikih troškova.

Osim što senzori alarmiraju vlasnika broda o eventualnom prodoru vode, naglom rastu temperature u motornom prostoru ili nekontroliranoj potrošnji električne energije iz baterija, te informacije prosljeđuju se i marini u kojoj se brod nalazi. To Sense4Boat čini sveobuhvatnom platformom za alarmiranje i sprečavanje problema prije nego što narastu do veličine koja prouzročuje velike štete na plovilima.

Senzori glavu čuvaju, ali i plovilo

Svaki vlasnik broda može preuzeti mobilnu aplikaciju s kojom ima uvid u sva očitanja senzora, ali i pristup podacima o vremenskim uvjetima i prognozi te dodatnim benefitima koje Sense4Boat korisnicima nude razni partneri projekta.

Već danas preko tisuću i petsto Sense4Boat senzora štiti brojna plovila u raznim marinama po cijeloj Europi, a u samo posljednjih 12 mjeseci sustav je spriječio nekoliko potonuća i tri potencijalna požara.

Posebno su to prepoznali osiguravatelji, koji nude specijalne popuste vlasnicima plovila koji opreme svoje plovilo sigurnosnim senzorima. Povlaštene uvjete već sada je moguće dogovoriti s Yacht Poolom, dok u Croatia osiguranju ugradnjom Sense4Boat senzora možete dobiti dodatnih 20% popusta na kasko osiguranje plovila, osiguranje dobrovoljne odgovornosti i osiguranje gubitka najamnine.

Nekoliko marina od sljedeće će godine ugraditi Sense4Boat senzore u cijenu godišnjeg veza, kako bi značajno podigli sigurnost svakog pojedinog broda, ali i marine u cijelosti, što je svakako dobra vijest za nautičare koji od marina očekuju inovativne usluge koje dosad možda nisu dobivali.

Bug 347 listopad 2021.

Idea Knockout 2021