Američka vojska testira podvodne metke

Zapovjedništvo za specijalne operacije Oružanih snaga SAD-a eksperimentira s mecima koji bi omogućili da ih se ispaljuje ispod površine vode

Sandro Vrbanus nedjelja, 1. prosinca 2019. u 06:30

Ispaljivanje metaka iz ručnog oružja ispod vode trenutačno nije izvedivo, barem ne na način da tako ispaljeno streljivo bude ubojito. Voda je, naime, fluid koji je oko 800% gušći od zraka i vrlo brzo usporava zrna koja se kroz nju kreću. Ipak, pucanje pod vodom moglo bi biti vrlo korisno u situacijama kada se mornarički ronioci trebaju krišom približiti kakvom cilju, ili u situacijama kada se meta nalazi relativno plitko ispod površine.

Zapovjedništvo za specijalne operacije Oružanih snaga SAD-a sa svojim Specijalnim snagama trenutačno testira opciju ispaljivanja projektila iz ručnog oružja, i to posebne nove vrste koja bi se mogla većom brzinom kretati kroz vodu. Riječ je o tzv. superkavitacijskim zrnima koja su u stanju ispred sebe stvoriti maleni mjehur zraka sa svrhom smanjivanja otpora – što je tehnika koja se već desetljećima koristi kod torpeda.

Pucanje ipak moguće i pod vodom

Metke s ovim karakteristikama razvija američka kompanija DSG technology. Vrh ovakvog zrna, naziva CAV-X, načinjen je od vrlo čvrstog materijala volframa, a u priloženom videu može se vidjeti jedno od nedavnih testiranja na kojem je njihovo zrno probilo 13 blokova balističkog gela – što je i neslužbeni svjetski rekord.

Specifikacije novog streljiva obećavajuće su. DSG kaže kako bi na 50 metara zrno pod vodom imalo preciznost od oko dvije kutne minute, što mu daje odstupanje od putanje za tek nešto preko 2 centimetra. Plan je, nakon što Specijalne snage potvrde da je ovakvo streljivo korisno, uvesti ga u upotrebu kod posebnih postrojbi kao što su primjerice Navy SEAL-ovi.