Novi Amazonov procesor za još bržu Alexu

Amazon je u suradnji s MediaTekom predstavio novi procesor AZ1 Neural Edge koji će Alexu učiniti bržom s obzirom da će se obrada sada izvoditi na samim uređajima a ne u cloud okruženju

Matija Pavlić subota, 26. rujna 2020. u 20:00

Amazon je predstavio novi AZ1 Neural Edge procesor koji će donijeti poboljšanja koja se tiču sposobnosti Amazonove virtualne asistentice Alexe.

S novim procesorom spominju se poboljšanja kako što je energetska učinkovitost i brži odgovori na upite te naredbe korisnika. Procesor je razvijen u suradnji s tvrtkom MediaTek te će omogućiti prepoznavanje glasa na samim uređajima.

AZ1 Neural Edge procesor nalazi se u novom Echo pametnom zvučniku, Echo Dot, Echo Dot sa satom te Echo Dot Kids Edition proizvodima, kao i u Echo Show 10 pametnom zaslonu.

Pritom valja napomenuti kako će samo Echo zvučnicima i Echo Show 10 zaslonu imati dovoljno memorije za novu tehnologiju prepoznavanja glasa na samom uređaju pri čemu više nema potreba za slanje audio materijala i materijala vezanog za interakciju u cloud okruženje kao na postojećim uređajima čime se skraćuje vrijeme za odgovor.

U budućnosti se očekuje još uređaja s ovim procesorom, a tehnologija će u početku funkcionirati samo na engleskom jeziku (planirano je i dodavanje podrške za druge jezike).