Pokemon GO u proširenoj stvarnosti? Niantic razvija AR naočale

Popularna mobilna igra Pokemon Go donijela je "lov" na Pokemone u osnovnom prikazu proširene stvarnosti na mobitele, no u budućnosti bi mogla preseliti i na neke druge platforme

Sandro Vrbanus subota, 7. prosinca 2019. u 20:50

Ako se pita Facebook, Apple, Microsoft i mnoge druge kompanije iz svijeta tehnologije, proširena stvarnost je budućnost korisničkih sučelja, igara i profesionalnih aplikacija. Ukrcavanje na AR vlak je u tijeku, pa ga je odlučila slijediti i kompanija Niantic, koja je globalnu slavu stekla lansiranjem igre Pokemon GO.

I ova je mobilna igra bila zagazila u proširenu stvarnost, no virtualni i stvarni sadržaj prikazivala je samo na zaslonima mobitela jedan uz drugi. Sljedeći korak bi mogle predstavljati naočale za proširenu stvarnost koje bi dale novu dozu realističnosti i ostalim igrama, a ne samo hvatanju Pokemona. Niantic je stoga s Qualcommom ovoga tjedna dogovorio suradnju na razvoju novih AR naglavnih setova, odnosno naočala za prikaz proširene stvarnosti.

U njihovom će se zajedničkom projektu, koji će obuhvaćati hardver, softver i uslugeu  oblaku, koristiti nedavno najavljeni Qualcommov čip ARVR Snapdragon XR2 specijaliziran upravo za namjene prikazivanja VR i AR sadržaja na mobitelima i od računala odvojenim naočalama.

Detalje o budućoj suradnji dvaju kompanija nismo doznali, no govori se o tome da će oni na noge postaviti tek platformu i osnove AR naočala, a da će drugim kompanijama potom prodavati licence za proizvodnju hardvera.

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


2-kanalni bookshelf zvučnici

AUDIOENGINE HD6

Bluetooth aptX, 47 ohma, 50Hz-22kHz, >95dB, 50W RMS, svileni visokotonci, wooferi od aramidnih vlakana, A/B monoblok pojačalo.

5.299 kn Kupi

Plug&play gramofon

REGA PLANAR 1

RB110 ručica, motor od 24 V niske buke, poklopac motora s integriranim hlađenjem, Rega Carbon MM zvučnica.

2.989 kn Kupi