Prvi potpuno 3D ispisani, fleksibilni OLED zaslon

U skoroj budućnosti OLED zasloni mogli bi se ispisivati kod kuće ili u pokretu, na malom prijenosnom pisaču 

Mladen Smrekar ponedjeljak, 10. siječnja 2022. u 14:10

Istraživači Sveučilišta Minnesota Twin Cities iskoristili su prilagođeni pisač za 3D ispis fleksibilnog zaslona s organskim svjetlosnim diodama (OLED). Otkriće bi moglo rezultirati jeftinim OLED zaslonima koje bi svatko sam mogao proizvoditi kod kuće pomoću 3D pisača. Detalji istraživanja opisani su u Science Advances, časopisu Američkog udruženja za napredak znanosti (AAAS).

Shema potpuno 3D ispisanog OLED zaslona i metodologije ispisa
Shema potpuno 3D ispisanog OLED zaslona i metodologije ispisa

OLED zasloni obično se proizvode u velikim, skupim, ultra čistim proizvodnim pogonima; istraživači su cijeli postupak odlučili isprobati na našem stolnom 3D pisaču, izrađenom po narudžbi i cijeni automobila Tesla Model S.

Istraživači su kombinirali dva različita načina ispisa za ispis šest slojeva uređaja što je rezultiralo potpuno 3D ispisanim, fleksibilnim zaslonom s organskim svjetlosnim diodama.

Elektrode, interkonekcije, izolacija i inkapsulacija tiskani su ekstruzijom, dok su aktivni slojevi tiskani sprejom pomoću istog 3D pisača na sobnoj temperaturi. Prototip zaslona bio je širok oko četiri centimetra i imao je 64 piksela. Svaki piksel je radio i prikazivao svjetlo.

Ovaj 3D ispisani zaslon je fleksibilan i može se zapakirati u materijal za kapsuliranje, što bi ga moglo učiniti korisnim za širok raspon primjena.

Uređaji u svakom redu imali su istu debljinu tiskanog spreja, a uređaji u svakom stupcu radili su pod istim naponom
Uređaji u svakom redu imali su istu debljinu tiskanog spreja, a uređaji u svakom stupcu radili su pod istim naponom

Uređaj je pokazao relativno stabilnu emisiju tijekom 2000 ciklusa savijanja, što sugerira da se potpuno 3D tiskani OLED-i potencijalno mogu koristiti u mekoj elektronici i nosivim uređajima.

Istraživači sad namjeravaju poraditi na 3D ispisu OLED zaslona veće rezolucije, s poboljšanom svjetlinom.

Uređaj je pokazao relativno stabilnu emisiju tijekom 2000 ciklusa savijanja
Uređaj je pokazao relativno stabilnu emisiju tijekom 2000 ciklusa savijanja

Ovaj eksperiment uspio je u laboratorijskim uvjetima. Uz stalni napredak tehnologije, ekipa iz Minnesote vjeruje da bi se u skoroj budućnosti OLED zasloni mogli ispisivati kod kuće ili u pokretu, na malom prijenosnom pisaču koji će ipak koštati puno manje od Tesle S.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Bežične over-ear BT slušalice

JBL LIVE 500BT

JBL Signature zvuk, handsfree pozivi, 50mm driveri, podrška za Google voice i Amazon Alexa glasovnu asistenciju, Ambient Aware i TalkThru tehnologija, odvojivi kabel s upravljačem i mikrofonom, trajanje baterije 30h, 18–20.000 Hz, 32 ohma.

849 kn 1.149 kn Kupi

BT prijenosni zvučnik s IPX7

MARSHALL EMBERTON BT

True Stereophonic, jedinstveni oblik višesmjernog zvuka Marshalla. 20+ sati prijenosnog vremena reprodukcije. Kombinacija suvremene tehnologije s kultnim Marshallovim dizajnom kako bi pružio snažan zvuk, a zadržao klasičan izgled, 60 Hz - 20 kHz, 20 W.

999 kn 1.299 kn Kupi