Svjetska atletska federacija uvodi stroža pravila za tehnološki doping u sportu

World Athletics će do kraja mjeseca odlučiti smiju li atletičari koristiti najnovije tehnološki napredne tenisice stvorene kako bi im se maksimizirala učinkovitost trčanja

Sandro Vrbanus petak, 24. siječnja 2020. u 15:30

Svjetska atletska federacija World Athletics (donedavno IAAF) trebala bi do kraja ovog mjeseca objaviti svoju odluku o strožim pravilima za tenisice koje trkačima daju vidljivu i mjerljivu prednost zahvaljujući naprednim tehnološkim rješenjima. Priču oko "tehnološkog dopinga" u sportu prije više od deset godina pokrenula su Speedova odijela za plivače LZR Racer a s vremena na vrijeme slične se situacije događaju i u drugim sportovima – najnoviji od kojih je trčanje na dugim prugama.

Svijet trčanja, a i općenito atletike, u listopadu je svjedočio donedavno nezamislivom pothvatu, završavanju maratona u vremenu kraćem od dva sata. U ovom je rekordu Kenijac Eliud Kipchoge imao i pomoć posebnih tenisica, Nike AlphaFly NEXT 4%. Nekoliko inačica ovih tenisica (Vaporfly, primjerice) u posljednje je vrijeme korišteno i u velikim vremenskim naprecima u, primjerice, ženskom maratonu, te pri osvajanju desetak medalja na kraćim udaljenostima. Sada federacija World Athletics želi provjeriti je li riječ o nedopuštenoj i nepravednoj pomoći sportašima koji nose ovu obuću.

Poboljšanje performansi ili samo veća efikasnost?

Sporne tenisice u sebi imaju ugrađene posebne ploče od ugljičnih vlakana koja djeluje poput opruge i bolje sportašu vraćaju uloženu kinetičku energiju. Isto tako potplat je izrađen od vrlo fleksibilne gume, tu su i zračni jastuci, pa ovi materijali u kombinaciji daju oko 4% bolju iskoristivost trkačeve energije. Atletska federacija smatra da bi cijela stvar trebala stoga biti strože regulirana, iako finalnu odluku o možebitnoj zabrani tenisica nisu još donijeli.

Proizvođač ove trkaće obuće Nike kaže kako im je cilj stvoriti obuću u skladu s duhom i propisima IAAF-a, te da njihove tenisice ne daju sportašu natrag više energije nego je on sam proizvede – riječ je tek o boljoj iskoristivosti i manjim gubicima. Stoga nije riječ o nepoštenoj prednosti ili "tehnoološkom dopingu" već samo o boljoj efikasnosti trčanja, vjeruju.

Tenisice Vaporfly inače su dostupne u slobodnoj prodaji, gdje koštaju oko 250 dolara, a u profesionalnoj upotrebi imaju vijek trajanja tek nešto više od 300 kilometara.