UK zabranjuje kupnju Huaweijeve 5G opreme, a postojeću izbacuje do kraja 2027.

Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva donijele su odluku kojom će u potpunosti izbaciti Huawei kao dobavljača 5G opreme, a na prijedlog Nacionalnog centra za cyber sigurnost

Sandro Vrbanus utorak, 14. srpnja 2020. u 16:24

Kineski proizvođač telekomunikacijske opreme Huawei u potpunosti je izbačen iz planova za širenje 5G mreže u Ujedinjenom Kraljevstvu. Današnjom odlukom tamošnje su vlasti, a na prijedlog Nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost (National Cyber Security Centre, NCSC), donijele zabranu kupnje Huaweijeve 5G opreme svim lokalnim telekomima. Ista stupa na snagu nakon 31. prosinca ove godine.

Dodatno, u istoj se odluci navodi da bi postojeća Huaweijeva 5G mrežna oprema, već instalirana u Ujedinjenom Kraljevstvu, morala biti uklonjena do kraja 2027. godine.

Veliki udarac za Huawei

NCSC je ovakvu preporuku donio jer smatraju da bi sankcije SAD-a usmjerene prema kineskoj kompaniji mogle imati značajne posljedice, te da će Huawei zbog njih morati reorganizirati svoj sustav proizvodnje i dobave dijelova za opremu. Slijedom toga, smatraju britanski cyber stručnjaci, Huawei bi u budućnosti mogao biti u problemima sa stabilnom i pouzdanom isporukom opreme.

Napominju i kako su američke sankcije utjecale i na Huaweijevu tehnologiju za optičke mreže, međutim tu ne očekuju tolike probleme za nacionalnu internetsku mrežu jer od 2005. godine paze da domaći telekomi ne ovise u prevelikoj mjeri o jednom dobavljaču.

Ministar za digitalna pitanja u vladi UK, Oliver Dowden, izjavio je kako je 5G mreža od velike važnosti za njihovu zemlju, te kako moraju imati potpuno povjerenje prema infrastrukturi, njezinoj sigurnosti i otpornosti. Slijedom tehničkih savjeta, kaže, morali su donijeti odluku o zabrani Huaweijevih uređaja, a istu će do sljedećih izbora pretočiti i u zakon.

Reakcija Huaweija

"Ova razočaravajuća odluka je loša vijest za sve koji u UK-u imaju mobilni telefon. Odluka će rezultirati usporavanjem digitalizacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, povećanjem računa i produbljivanjem digitalnog jaza. Umjesto ubrzavanja, vladina će odluka usporiti digitalizaciju i pozivamo ih da je još jednom razmotre. Sigurni smo da nova američka ograničenja ne bi utjecala na sigurnost proizvoda koje isporučujemo u UK-u.

Nažalost, naša budućnost u Ujedinjenom Kraljevstvu postala je predmet politiziranja, ovdje se radi o američkoj trgovinskoj politici, a ne o sigurnosti. Tijekom posljednjih 20 godina, Huawei se fokusirao na izgradnju bolje povezanog Ujedinjenog Kraljevstva. Kao odgovorno poduzeće, nastavit ćemo podržavati naše kupce, kao i uvijek do sada.

Provest ćemo detaljan pregled onoga što današnja najava znači za naše poslovanje ovdje i surađivat ćemo s vladom Velike Britanije kako bismo shvatili na koji način možemo nastaviti pridonositi bolje povezanom Ujedinjenom Kraljevstvu"
, istaknuo je Edward Brewster, glasnogovornik Huaweija UK.