TCL 55Q750G još je jedan QLED model s naprednim lokalnim zatamnjenjem

TCL je predstavio Q7 seriju koja ima visoku svjetlinu, 200 zona lokalnog zatamnjenja, široku podršku za HDR i osvježavanje ekrana od 120 Hz

Bug.hr petak, 19. svibnja 2023. u 06:00
SPECIFIKACIJE – TCL 55Q750G
Ekran 55" QLED/ 4K (3.840x2.160) / 120 Hz
HDR Da (HDR PRO+, Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG)
Konektori 4x HDMI 2.1,1x USB
Mreža LAN, Wi-Fi  (802.11ac)
Procesor AIPQ Engine Gen 3
Softver Google TV

 

TCL je jedan od popularnijih TV brendova iz razloga što za relativno pristupačnu cijenu donose mogućnosti puno naprednijih modela. Jedna od takvih serija bila je i Q6 koja ima QLED tehnologiju, Google TV i niz naprednih gaming i drugih opcija. Tvrtka je nedavno predstavila nasljednika u vidu Q7 serije koja donosi još neka poboljšanja i ozbiljno bi cijenom i mogućnostima trebala konkurirati u srednjem segmentu tržišta. Iako na naše tržište još nisu stigli ovi modeli, TCL 55Q750G predstavljen je po cijeni od 750 dolara što će se vjerojatno kod nas prevesti u cijenu oko 1000 eura u startu. Serija ide do najveće dijagonale od 83 inča, a u tom cjenovnom rangu nudi niz zanimljivih opcija.

Prilagodljive nogice umjesto centralnog stalka u novoj TCL Q7 seriji
Prilagodljive nogice umjesto centralnog stalka u novoj TCL Q7 seriji

Za razliku od prošle generacije koja je imala centralni stalak, TCL Q7 dolazi s nogama koje ne zauzimaju previše prostora i moguće ih je namještati. Televizor ima tanki okvir od brušenog aluminija  i ostavlja premium dojam. Profil je relativno tanak, a sa stražnje strane nalaze se konektori, pri čemu su tu četiri HDMI 2.1 ulaza. Podržan je prolaz signala od 4K pri 120 Hz, a tu je i dedicirani eARC HDMI za konekciju sa soundbarom.

Iz profila nije pretjerano širok
Iz profila nije pretjerano širok

Televizor dolazi s VA panelom i QLED tehnologijom koju ovaj proizvođač ima još od 2014. Sloj nano čestica iliti Qunatum Dot diže razinu prikaza boja i kao i drugi QLED modeli Q7 ima visoku svjetlinu koja ide preko 1000 cd/m2. S obzirom da ima direct LED pozadinsko osvjetljenje, omogućena je visoka razina svjetline uz vrlo dobar kontrast koje nude ovakvi paneli, pa je prisutna široka podrška za HDR standarde koja uključuje i Dolby Vision. Vrlo važan feature je lokalno zatamnjenje koje TCL reklamira kao Full Array PRO Local Dimming, a radi se o 200 zona koje TCL-ov procesor može po potrebi zatamniti.

Nativno osvježenje ekrana je 120 Hz, pa je televizor spreman za gaming pri čemu je u Gaming modu moguće dobiti brzih 240 Hz VRR (variable refresh rate) za gaming bez laga. Osim toga podržani su ALLM i AMD FreeSync Premium Pro, pa će i igrači konzola i računala doći na svoje ako odluče Q7 koristiti za igranje.

Oko ekrana nalazi se tanak metalni rub koji doprinosi vizualnom dojmu
Oko ekrana nalazi se tanak metalni rub koji doprinosi vizualnom dojmu

Još jedna tehnologija koja bi trebalo osigurati kvalitetu slike u brzim akcijskim ili gaming scenama je Motion Rate 480 koja pametno umeće frameove kako bi izbjegla mutni prikaz.

Televizor kao i njegovi prethodnici dolazi s Google TV pametnim sučeljem koje uz najveći broj dostupnih aplikacija ima opcije poput ugrađenog Chromecasta i još važnije, podršku za sve najpopularnije streaming aplikacije. Još jedna zanimljiva opcija je daljinski upravljač koji dolazi s pozadinskim osvjetljenjem. Od značajnih certifikata TCL Q7 serija ima IMAX Enhanced, Dolby Atmos i DTS Virtual X podršku što znači da uz kvalitetan prikaz slike i HDR-a ima i podršku za audio formate koje ćete najbolje iskoristiti uz kvalitetni vanjski soundbar ili drugi audio sustav.

TCL je ugradio četiri HDMI 2.1 sučelja koji propuštaju 4K uz 120 sličica u sekundi pri čemu je jedan od njih dedicirani eARC HDMI
TCL je ugradio četiri HDMI 2.1 sučelja koji propuštaju 4K uz 120 sličica u sekundi pri čemu je jedan od njih dedicirani eARC HDMI

QLED tehnologija, visoka svjetlina i široka HDR podrška uz sve relevantne gaming opcije čine ovu seriju iznimno dobro opremljenom. Ukoliko cijene kod nas budu slijedile obrazac s predstavljanja TCL Q7 modeli mogli bi uzburkati srednji cjenovni razred na tržištu televizora.