TCL QM8 je potpuno nova high-end serija proizvođača koja dolazi s mini LED tehnologijom

TCL je izbacio premium liniju televizora za 2023. godinu u vidu QM8, a neke od prednosti su mini LED; 120 Hz, visok kontrast i svjetlina te HDR podrška

Bug.hr četvrtak, 29. lipnja 2023. u 08:35
SPECIFIKACIJE – TCL 65QM850G
Ekran 65" Mini LED, QLED/ 4K (3.840x2.160) / 120 Hz
HDR Da (Dolby Vision IQ, HDR10, HDR 10+, HLG)
Konektori 4x HDMI 2.1,1x USB
Mreža LAN, Wi-Fi  (802.11ac)
Procesor AIPQ Engine Gen 3
Softver Google TV

Prošlogeneracijski model TCL serije 6 jedan je do popularnijih QLED televizora koji je zaokupio pažnju svojom cijenom i performansama. Za novu sezonu, TCL je predstavio nasljednika tog modela u vidu Q7 serije, a sada je tvrtka izbacila i potpuno novu seriju koja će imati nešto višu cijenu i premium značajke. TCL 65QM850G nakrcan je tehnologijama i natječe se sa Samsung QN95C modelom i Hisense U8H koji je nešto bliže u cjenovnom razredu.

Metalna baza stalka čvrsto drži na mjestu masivan televizor
Metalna baza stalka čvrsto drži na mjestu masivan televizor

TCL QM8 slijedi klasični minimalistički dizajn koji oko velikog ekrana uključuje tanki okvir od brušenog metala, dok je „brada“ uređaja malo deblja kako bi ugostila TCL logo uz izbočinu za infracrveni senzor i mikrofone. Televizor se postavlja na široku metalnu bazu i postoje dvije mogućnosti postavljanja. Stalak je moguće spojiti na dvije visine, a viša je tu kako bi se mogao smjestiti soundbar.

Tanki rubovi od brušenog metala oko ekrana
Tanki rubovi od brušenog metala oko ekrana

Televizor izgleda tanko i elegantno i iz profila, a konektori su smješteni sa zadnje desne strane, pri čemu se i oni mogu sakriti plastičnim pokrovom. Kada smo već kod sučelja, TCL QM8 stiže s četiri HDMI 2.1 ulaza od čega jedan propušta do 144 FPS-a u 4K signalu, jedan 4K/120 i jedan posjeduje eARC funkcionalnost. Od ostalih sučelja, tu je optički audio izlaz, 3,5 mm kombinirani audio priključak i Ethranet.

Televizor dolazi s četiri HDMI priključka koji mogu propustiti do 144 sličice u sekundi u 4K rezoluciji
Televizor dolazi s četiri HDMI priključka koji mogu propustiti do 144 sličice u sekundi u 4K rezoluciji

Radi se o mini LED televizoru, što znači da umjesto klasičnog LED pozadinskog osvjetljenja postoji puno više manjih LED-ica koje se brinu za svjetlinu. Posljedica ovog pristupa je puno viša vršna i prosječna svjetlina ekrana koja u ovom slučaju ide do 1600 cd/m2. Kako televizor dolazi s više od 2300 zona lokalnog zatamnjenja kojima upravlja AIPQ Engine kako marketinški TCL zove ugrađeni procesor, postiže se dobar prikaz crne boje i relativno visok kontrast od 405000:1. Visok kontrast i visoka svjetlina odlični su preduvjeti za prikaz HDR sadržaja, a TCL QM8 podržava širok raspon standarda uključujući i Dolby Vision, HDR 10+, HDR 10 i HLG. I ovdje se radi o modelu s QLED slojem koji omogućuje bogatije boje. Osim toga, televizor je pogodan za gaming. Dolazi s osvježenjem ekrana od 120 Hz, koje se u game accelerator modu može udvostručiti na 240 Hz pri čemu se smanji rezolucija na 1080p.

Sa strane se otkriva ujednačen i relativno tanki profil
Sa strane se otkriva ujednačen i relativno tanki profil

Za gaming publiku TCL donosi i Auto Game Mode, podržana je promjenjiva stopa osvježavanja (VRR) kao i AMD FreeSync Premium Pro. Ako uključite Game Master mod rada, dobit ćete traku s korisnim informacijama za igre.

Što se tiče audia, TCL QM8 ima ugrađen subwoofer od 20 W sa stražnje strane i dva 10W stereo zvučnika koji nadopunjuju zvučnu sliku. Daljinski upravljač ima manje tipki (nema brojčanih) te posjeduje šest prečaca za usluge poput Netflixa, Prime Videa i YouTubea, ali i panela s postavkama.

TCL je ostao pri Google TV pametnom sučelju koje uz podršku za sve relevantne streaming servise donosi najveći izbor dodatnih aplikacija s Play trgovine, ugrađeni Chromecast i lako streamanje s mobilnih uređaja, uključujući kod ovog modela i opciju Apple AirPlay 2. Ovaj model još nije našao put do našeg tržišta, a cijena za 65'' model na stranim tržištima ide preko 1600 dolara, što znači da bi kod nas cijena mogla ići do 2000 eura, a za taj iznos dobije se televizor s Mini LED pozadinskim osvjetljenjem, punim pozadinskim upravljanjem lokalnim zatamnjenjem i QLED slojem