EU otvara pristup svojim superračunalnim resursima za startupe, s ciljem unaprjeđenja AI-ja

Europska komisija otvara pristup superračunalima EU-a za startupe, mala i srednja poduzeća, sve kako bi ubrzala razvoj umjetne inteligencije

Sandro Vrbanus utorak, 21. studenog 2023. u 06:00

Europska komisija i Zajedničko poduzeće za europsko računalstvo visokih performansi (EuroHPC) prošloga su se tjedna, u okviru inicijative EU-a za startup poduzeća, obvezali na otvaranje i proširenje pristupa vrhunskim superračunalnim resursima Unije za startue, mala i srednja poduzeća i širu zajednicu iz područja umjetne inteligencije. Pristup superračunalima koja ubrzavaju učenje i testiranje umjetne inteligencije, skraćujući vrijeme učenja s nekoliko mjeseci ili godina na samo nekoliko tjedana, ključan je za napredak razvoja i skalabilnosti modela umjetne inteligencije, poručuju iz EK.

Poticanje inovacija

Akteri u području europske umjetne inteligencije i računalstva visokih performansi blisko će surađivati kako bi potaknuli revolucionarne inovacije i povećali konkurentnost europskog industrijskog ekosustava umjetne inteligencije. To će ubrzati razvoj umjetne inteligencije, a Europsku uniju dovesti u vodeći položaj među svjetskom konkurencijom.

Predsjednica EK Ursula von der Leyen izjavila je: "Europa je predvodnik u superračunalstvu zahvaljujući trudu uloženom posljednjih godina. U Uniji imamo tri vrhunska superračunala. To je moć koju moramo iskoristiti. Pristup europskoj superračunalnoj infrastrukturi koju danas najavljujemo pomoći će startup poduzećima da odgovorno i u skladu s europskim vrijednostima predvode razvoj i širenje umjetne inteligencije".

Zahvaljujući radu Zajedničkog poduzeća EuroHPC, Europska unija trenutačno raspolaže s tri superračunala sa svjetske liste Top500 – LEONARDO, LUMI i MareNostrum5. Budući da će se kapaciteti EuroHPC-a uskoro proširiti mogućnošću rada na egzaskalarnoj ili višoj razini, zahvaljujući superračunalu JUPITER i superračunalu konzorcija JULES VERNE, koja će imati još veću snagu za rad s modelima umjetne inteligencije, europski superračunalni resursi imat će ključnu ulogu u razvoju i učenju opsežnih temeljnih modela umjetne inteligencije.

Pokrenuto i natjecanje

Države sudionice Zajedničkog poduzeća EuroHPC, među kojima se nalazi i Hrvastska, uz potporu Europske komisije ubrzat će rad na istraživanju, razvoju, i implementaciji europske superračunalne infrastrukture. Cilj je doprinijeti općem cilju EU da se uspostavi pouzdan i odgovoran globalni ekosustav umjetne inteligencije.

U skladu s ovim inicijativama, pokreće se i natjecanje u izradi velikih modela umjetne inteligencije, AI-Boost, koje će omogućiti pristup europskim superračunalima. Njime se potiče sudjelovanje velikog broja europskih startupa s iskustvom u velikim AI modelima. Pobjednici bi razvijene modele trebali objaviti pod open source licencom za nekomercijalnu uporabu ili u obliku rezultata istraživanja. Do četiri odabrana perspektivna europska startupa dobit će pristup superračunalnim resursima EuroHPC-a. Pobjednička poduzeća podijelit će i nagradu u iznosu od milijun eura.

Pristup superračunalima omogućit će se i etičkim i odgovornim startup poduzećima, koja se bave umjetnom inteligencijom.