Googleov AI chatbot Bard pušten u javnost, za sada ne i u Hrvatskoj

Korisnici iz SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva već sada mogu iskušati novi Googleov chatbot zasnovan na jezičnom modelu LaMDA, dok će ostatak svijeta i podrška za druge jezike ipak morati malo pričekati

Sandro Vrbanus utorak, 21. ožujka 2023. u 20:47

Kao što se i moglo očekivati, brzi napredak konkurenata i sve šira implementacija sustava umjetne inteligencije, natjerali su i Google da u javnost pusti svoj generativni jezični model. Korisnici iz SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva mogu već sada posjetiti stranicu bard.google.com te tamo iskušati mogućnosti novog "umjetno inteligentnog" pomoćnika.

I dalje je manjkav

Bard je, napomenuli su, i dalje u ranoj eksperimentalnoj fazi, a moguće je koristiti ga kao i, primjerice ChatGPT – postavljanjem upita na prirodnom (za sada samo engleskom) jeziku i dobivanje istih takvih odgovora. Iza njega stoji veliki jezični model LaMDA, koji se "proslavio" time što je jedan od njegovih inženjera povjerovao u to da je sustav postao samosvjestan. Osim toga, Bard je prilikom svoje prve javne prezentacije načinio i prilično brzo razotkriveni gaf, tako da mu "popularnosti" u tehnološkom svijetu ne nedostaje.

Priznali su to i sami, navodeći kako su veliki generativni jezični modeli skloni greškama, mogu ponavljati stereotipe koje su naučili iz postojećih internetskih sadržaja i tekstova, ili pak mogu potpuno "samouvjereno" u rezultatima izbacivati dezinformacije ili donekle zavaravajuće činjenice.

Čak i u najavi javne dostupnosti Barda, Google je istaknuo nekoliko sličnih grašaka kako bi buduće korisnike upozorio na manjkavosti svoje umjetne inteligencije.

Poboljšanja slijede

No, kada imamo to na umu, veliki jezični modeli mogu biti vrlo korisni ljudima – mogu im dati inspiraciju, potaknuti im kreativnost, znatiželju i poboljšati produktivnost. Bard će u nekim slučajevima kao odgovor davati više "draftova", na temelju kojih korisnik može odabrati smjer u kojem će se daljnji chat razvijati. Nakon što ponudi svoje odgovore, Bard će nuditi i link "Google it", pa će i tako ponuditi korisniku dodatne informacije, dostupne kroz klasičnu tražilicu.

Bard će i dalje učiti, dobivati nadogradnje, nove funkcionalnosti (poput programiranja, koje za sada na podržava), podršku za više jezika te multimodalnost. "Učit ćemo usput, zajedno s vama", poruka je iz Googlea. Korisnici iz Hrvatske morat će na dostupnost Barda za naše tržište ipak još neko vrijeme pričekati.