Microsoft predstavio 365 Copilot, AI "kopilota za posao"

Set alata pogonjen umjetnom inteligencijom, Microsoft 365 Copilot, bit će dostupan unutar njihovog paketa uredskih aplikacija, s ciljem povećanja produktivnosti i ubrzavanja repetitivnih zadaća

Sandro Vrbanus petak, 17. ožujka 2023. u 08:23

Uzbudljiv tjedan na području umjetne inteligencije nastavlja se – nakon sustava GPT-4, pa njegove integracije u Bing pa potom i Googleovog seta alata za rad s dokumentima u oblaku, Microsoft je još jednom podigao ljestvicu i najavio umjetno inteligentnog pomoćnika za uredski paket aplikacija, Office 365.

Sustav Microsoft 365 Copilot oslanja se na velike jezične modele, a njegova će pomoć biti dostupna u aplikacijama kao što su Word, Excel, PowerPoint, Outlook ili Teams. Cilj im je, kažu, pretvoriti naredbe riječima u najnapredniji alat za produktivnost na svijetu te time olakšati izvođenje svakodnevnih, dosadnih i repetitivnih zadataka, ali i poboljšati vještine samih korisnika, vezane uz Microsoftove uredske alate.

Word, Excel

Copilot za Word u stanju je pisati, uređivati i sažimati tekst, zajedno s korisnikom, sve na temelju jezičnih naredbi pisanih prirodnim jezikom. Moguće je odabrati ton i stil teksta, pa mu prepustiti pisanje ili parafraziranje. Bit će od koristi i kod pojačavanja argumenata ili jasnijeg izražavanja, najavljuje Microsoft.

U tabličnom kalkulatoru Excelu umjetna inteligencija moći će analizirati i istraživati podatke, a kao zadatak također će uzimati prirodni jezik, ne nužno matematičke formule. Otkrivat će uzorke u podacima, predviđati scenarije, pa i sugerirati formule, stvarati grafikone i tablične preglede.

PowerPoint, Outlook, Teams

U PowerPointu Copilot će stvarati prezentacije na temelju tekstualnih dokumenata, u njih uključivati upute za govornike, izvore i slično. Duge prezentacije moći će skratiti u koncizniji format, ali i mijenjati oblik prezentacije – na primjer, prebaciti podatke iz liste u tablicu, dodavati slike i slično.

U mail klijentu Outlooku pomoć će biti dostupna kod sažimanja dugih prepiski, pisanja mailova iz kratkih natunkica, kao i kod promjene stila pisanja.

U Teamsima, popularnom alatu za zajednički rad, ovaj će sustav organizirati efikasnije sastanke, predlagati teme, upozoravati na propuštene informacije, stvarati agende i zapisnike sastanaka, i slično.

Business Chat

Potpuno novo iskustvo chata u poslovnom okruženju, Business Chat, dobit će odmah integriranog AI pomoćnika, koji će pratiti razgovor, prikupljati podatke iz ostalih aplikacija i olakšavati tako timski rad.

Power Platform

Povrh alata za uredske korisnike, Copilot će određene funkcionalnosti dodati i onima za no-code developere, koji se koriste alatima iz Power Platforma. Power Apps, Power Virtual Agents i Power Automate također će dobiti pomoć umjetne inteligencije, koja je tek u eksperimentalnom testiranju. Ona bi trebala biti u stanju stvarati automatizirane procedure kao i malene priručne uredske aplikacije – sve uz još manje potrebe za poznavanjem programiranja.

Cijene i dostupnost

Microsoft 365 Copilot trenutačno se testira kod 20 velikih poslovnih klijenata Microsofta. U narednom razdoblju broj testera bit će proširen, a administratorima će biti omogućena viša kontrola, kako bi mogli ove alate sigurno i pouzdano proširiti po svojim organizacijama. Cijeli sustav bit će usko povezan s naplatnim paketom Microsoft 365, a iz kompanije poručuju da će detalje o njegovoj javnoj dostupnosti i cijenama objaviti u narednim mjesecima.