Amazon smislio tehniku za otkrivanje streaming pirata

Američki patentni ured nedavno je Amazonu odobrio patent za tehnologiju koja bi omogućila kodiranje personaliziranih zapisa u svaki video koji se "skinuo" putem streaming servisa, kako bi se pirati lakše otkrili

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 23. studenog 2020. u 13:12

Amazon, najveća svjetska internetska trgovina ali i jedan od najjačih igrača u području video streaminga, predao je još u ožujku 2018. godine patentnu prijavu koja im je ovoga mjeseca i odobrena, a pokriva područje streaming piratstva. Zadatak ove tehnike jest otkriti osobe koje u javnost puštaju ilegalne kopije video sadržaja koji se može gledati putem streaming platformi, primjerice Amazon Prime Videa.

Stvar funkcionira tako što se u sadržaj koji se reproducira dinamički dodaju nevidljive digitalne personalizirane oznake. U slučaju da netko "ripa" takav video zapis s online platforme, ne znajući kako i gdje su "vodeni žigovi" umetnuti, te ga kasnije pusti u distribuciju ilegalnim kanalima, naknadna analiza otkrila bi identitet osobe koja je to učinila.

Identifikacija svakog gledatelja

Skriveni zapis u svakoj pojedinoj digitalnoj kopiji filma ili serije bez greške bi otkrio identitet osobe koja je piratizirala taj sadržaj (tj. korisnički račun koji je reproducirao taj video), kao i uređaj putem kojeg je to učinjeno, stoji u patentu. To bi dovelo do lakog otkrivanja pirata, no borba za autorska prava samo je jedna od primjena patentirane tehnologije.

Dijagram po kojem bi djelovala digitalna zaštita
Dijagram po kojem bi djelovala digitalna zaštita

Druga primjena koju u Amazonu vide kao korisnu jest isto takvo dinamičko ubacivanje identifikatora u reklame ili druge promotivne sadržaje (foršpane prije filmova i slično). Takvi digitalno označeni sadržaji na temelju ovih bi se informacija kasnije mogli detaljnije pratiti. Ispitivanjem korisnika i analizom prikazanog sadržaja mogao bi se istraživati njegov utjecaj na gledatelje, piše u patentu, iako se anti-piratska primjena čini značajno bitnijom. U detalje se, naime, opisuje kako bi se identificirao korisnik koji ilegalno distribuira video zapis skinut s Amazonove streaming usluge na YouTubeu ili drugdje.

Cilj je da dinamičko ubacivanje oznaka bude nevidljivo ljudskom oku, ali da ga se može otkriti čak i ako pirat kamerom snimi video zapis sa streaminga te dalje distribuira takvu "cam" inačicu. Amazon opisuje da njihova tehnologija može biti primijenjena i na prijenosima raznih događaja uživo, koji se također često ilegalno prenose putem Interneta. Za sada nije poznato je li Amazon već počeo koristiti ovu metodu dinamičkog označavanja digitalno streamanog sadržaja i hoće li je ustupiti i drugim video distributerima.