Video stream

Neki su poskupjeli, neki pojeftinili: ažurirani vodič za streaming servise i dijeljenje lozinki

Sandro Vrbanus srijeda, 30. kolovoza 2023. u 08:20

U godinu dana došlo je do određenih promjena na tržištu video streaminga. Donosimo aktualni pregled streaming servisa dostupnih u Hrvatskoj, uz nove cijene i uvjete dijeljenja pristupa s prijateljima

Prošloga smo ljeta objavili naš mali vodič za legalno dijeljenje lozinki za streaming servise dostupne na našem tržištu. Od tada, dogodilo se ponešto promjena na tom planu. Primjerice, Netflix je za Hrvatsku prvo snizio cijene pretplate, pa potom uveo zabranu dijeljenja lozinke s obitelji i prijateljima izvan matičnog kućanstva, bez mogućnosti nadoplate za "vanjske" gledatelje. HBO Max najavio je kako će se preimenovati u Max, povećanje cijena najavili su iz Disneya, a potiho su poskupjeli i drugi – manje razvikani servisi. U nastavku donosimo ažurirane informacije, s aktualnim stanjem kad je riječ o dijeljenju lozinki i cijenama mjesečnih pretplata.

Amazon Prime Video

Amazonov streaming servis jedan je od rijetkih koji nije promijenio uvjete i cijene. Mjesečna pretplata i dalje je 5,99 eura, a dozvoljava se istodobno gledanje istog videa na najviše dva uređaja istog korisnika. Svaki pretplatnik može imati do šest korisničkih profila, s time da je jedan od njih "primarni", uz pet dodatnih korisnika, pod uvjetom da su svi članovi istog kućanstva.

Curiosity Stream

Video streaming servis posvećen dokumentarcima poskupio je gotovo dvostruko u odnosu na lani. Sada je najniža cijena po kojoj ga se može gledati 4,99 dolara mjesečno, ili 29,99 dolara godišnje. Na jednu pretplatu i dalje je moguće prijaviti neograničen broj korisnika s isto tako neograničenog broja uređaja. Dok se sadržaje istodobno može gledati na najviše 5 uređaja. Povremeno je moguće "uhvatiti" akcije ili ovaj servis kombinirati s drugima sličnog karaktera, čime ljubitelji dokumentaraca mogu proći i jeftinije.

DAZN

Sportski streaming servis lani je koštao 12,99 kuna (1,72 eura) na mjesec, a sada ćete za njega morati izdvojiti čak – 9,99 eura. Godišnji paket s plaćanjem unaprijed košta 49,99 eura, a želite li godišnju pretplati plaćati u mjesečnim ratama, izaći će vas to 4,99 eura mjesečno. I dalje je glavni sadržaj dostupan na ovom servisu onaj vezan uz boks i borilačke vještine, a moguće je pronaći i prijenose šahovskih turnira ili američkog nogometa.

Disney+

Disney još nije poskupio, pa pretplata na njihov servis košta kao i lani: 7,99 eura na mjesec ili 79,90 eura za jednokratno plaćanje godišnje pretplate. Registracija profila dozvoljena samo unutar obitelji ili kućanstva, a budući da se nalaze u sličnoj situaciji kao i Netflix, i oni bi mogli uskoro početi uvoditi striktnije provjere lokacija s kojih se sadržajima pristupa putem iste lozinke, a govori se i o poskupljenju.

F1 TV Pro

Servis za praćenje Formule 1 nije promijenio ništa od lani: za godišnju pretplatu od 64,99 eura ili 7,99 eura mjesečno moguće je stvoriti do 6 profila i na svima istodobno gledati prijenose utrka i sve ostale dostupne sadržaje na zahtjev. Pred kraj sezone obično je moguće pronaći i nešto povoljnije pakete na povremenim akcijama.

HBO Max

Veliki američki filmski i TV servis tamo se već naziva Max, a do nas kontroverzni rebranding još nije stigao. Isto tako nisu nas stigla niti poskupljenja, pa HBO Max u Hrvatskoj košta 6,99 eura mjesečno (ili 54,99 eura za godinu dana), a podržava kreiranje do 5 korisničkih profila i istodobno gledanje na svima. Dakako, ako obećate da ćete pristup dijeliti samo s osobama iz istog kućanstva.

Netflix

Najpopularniji streaming servis predvodnik je promjena na ovom tržištu. U Hrvatskoj se nude tri opcije: osnovna za 4,99, standardna za 7,99 ili premium za 9,99 eura na mjesec. Nakon uvođenja zabrane dijeljenja lozinke, svi vlasnici profila moraju se barem jednom mjesečno prijaviti na servis na lokaciji odabranoj kao matično kućanstvo. Doplata za dodatne "vanjske" korisnike nije moguća.

Pickbox Now

Pristup ovom filmskom servisu moguće je dobiti uz različite pretplatničke pakete u ponudi telekoma A1, Iskona, Telemacha ili uz MAXtv. Samostalno, cijena mu je 3,85 eura mjesečno, praktički isto kao lani (29 kuna). Nešto su fleksibilniji kod dijeljenja pristupa, pa navode da osnovni paket možete gledati na 2 uređaja istodobno. U ponudi je i Plus paket, za 3 istodobna streama i po cijeni od 21,50 eura za pola godine, kao i godišnji Family paket. Cijena potonjega je 40 eura, a omogućava pristup s 4 uređaja istodobno.

Sky Showtime

Novi servis, od prošle jeseni dostupan kod nas, nudi mjesečni pristup za 5,99 eura ili godišnji za 46,99 eura. Gledanje je u oba slučaja moguće na najviše tri uređaja istodobno, uz najviše 5 korisničkih profila.


  STREAMING SERVISI I DOZVOLJENI BROJ KORISNIKA
NAZIV USLUGE MJESEČNA CIJENA PRETPLATE NAJJEFTINIJA GODIŠNJA PRETPLATA DOZVOLJENI BROJ PRIJAVLJENIH UREĐAJA / PROFILA MAKSIMALAN BROJ ISTODOBNIH STREAMOVA
Amazon Prime Video 5,99 € nema 6 2
Curiosity Stream 4,99 $ 29,99 $ Neograničen 5
DAZN 9,99 € 49,99 € 5 2
Disney+ 7,99 € 79,90 € 7 4
F1 TV Pro 7,99 € 64,99 € 6 6
HBO Max 6,99 € 54,99 € 5 3
Netflix 4,99 – 9,99 € nema 5 1 – 4
Pickbox Now 3,85 € 40,00 € Neograničen 2 – 4
Sky Showtime 5,99 € 46,99 € 5 3

Kad je riječ o OTT streaming servisima, u pogledu cijena i pretplatničkih paketa od prošle godine nije bilo značajnih promjena kod onih koje smo tada analizirali (EON TV i Iskon.Play.TV). GONET.TV je tek uveo tri razine pretplatničkih paketa (Mini, Klasik, Maxi), koji koštaju 1,99, 3,99 ili 5,49 eura mjesečno.