Izbornik Start u Windowsima 10 dobiva novi izgled

Budući redizajn Windowsa 10 izmijenit će izbornik Start na način da će se iz njega moći ukloniti Live Tiles pločice i tako dobiti svjetliji, prozračniji izgled

Sandro Vrbanus četvrtak, 5. ožujka 2020. u 14:22

Na podcastu Windows Insider otkriveno je da Microsoft eksperimentira sa sasvim novim izgledom izbornika Start za Windowse 10. Za razliku od onoga kod dosadašnjih verzija, u nekoj od budućih nadogradnji ovaj bi izbornik trebao ostati bez interaktivnih "pločica" Live Tiles i dobiti novi dizajn. Korisnicima bi vjerojatno bilo stavljeno na izbor – pa u slučaju da isključe Live Tiles, automatski će im se aktivirati novi izgled izbornika.

Vizualno, redizajnirani bi se izbornik Start uklopio u dizajnerske smjernice Fluent Designa koje Microsoft polako implementira u sva svoja softverska rješenja.  Osim izbacivanja interaktivnih Live Tilesa, izbornik Start trebao bi dobiti i poluprozirnu svjetliju pozadinu, umjesto tamne i neprozirne kakvu poznajemo. Na njoj će se, umjesto "živih pločica", nalaziti tek odabrane ikone programa, također redizajnirane u skladu s filozofijom Fluent Design.

Ova promjena značila bi i lakšu i sveprisutniju implementaciju dark modea, koji bi mogao prema potrebi zahvatiti i izbornik Start. Izgledno je da će do velikog redizajna doći u nekoj od narednih redovnih većih nadogradnji Windowsa 10.