Xiaomijev će novi Mi Mix koristiti kameru s tekućom lećom

Izgled novog Mi Mix uređaja, službeno će se znati 29. ožujka, kada će Xiaomi na svojem „mega događaju“ predstaviti i Xiaomi Mi 11 Pro te Mi 11 Ultra, a očekuje se i Mi 11 Lite

Matej Markovinović petak, 26. ožujka 2021. u 12:06

Xiaomi je na Weibou, kineskoj verziji Twittera, objavio video koji naznačuje da će novi Mi Mix mobitel sadržavati kameru s tekućom lećom. Kako navode iz kineske tvrtke, takva će vrsta leće omogućiti novom uređaju da s jednom kamerom snima sve - od telefoto, pa do makro fotografija.

Tekuće se leće koriste godinama u industrijskoj primjeni gdje bi se tradicionalne leće s pokretnim mehaničkim dijelovima mogle brzo istrošiti. U teoriji bi jedna kamera s tekućom lećom zbog svoje „svestranosti“, mogla zamijeniti dvije ili više kamera koje nalazimo na novim pametnim telefonima. Kružile su glasine da će Huawei na svojim vodećim modelima u 2021. godine koristiti tekuće leće, no do sada se još ništa nije potvrdilo.

Zbog nedavno procurenih fotografija na Weibou, nagađa se da će novi Mi Mix biti Xiaomijev prvi preklopni telefon. Osim toga, procurile su i specifikacije mobitela, pa će tako navodno biti pogonjen Snapdragon 888 procesorom i LPDDR5 + UFS 3.1 memorijom.

Xiaomi je volio eksperimentirati svojom Mi Mix linijom uređaja. Tako se prvi Mi Mix 2016. godine okušao u stanjivanju okvira zaslona pomalo neobičnim postavljanjem prednje kamere na podnožje uređaja, dok je Mi Mix 3 bio jedan od prvih mobitela s mehaničkom kliznom prednjom kamerom. Valjalo bi spomenuti i Mi Mix Alphu, koncept uređaj s wrap-around zaslonom.

Xiaomi će 29. ožujka na svom "mega događaju" predstaviti svoje nove uređaje među kojima će zasigurno biti i Mi 11 Ultra te Mi 11 Pro, ali i novi Mi Mix.