Hrvat koji je pobijedio rulet: tko je Dubrovčanin Niko Tosa?

Bloomberg je objavio intrigantnu detektivsku priču o Hrvatu, koji je pod pseudonimom "opelješio" brojne kockarnice diljem svijeta – navodno bez tehnoloških pomagala

Sandro Vrbanus četvrtak, 6. travnja 2023. u 10:18

Povijest kockarnica prožeta je pokušajima raznih prevaranata da proniknu u tajne njihovih uređaja, pokušaju brojiti karte, manipuliraju rezultatima ili osmišljavaju razne elektroničke uređaje koji mogu predvidjeti rezultate nepredvidivih kockarskih igara. Sve to čine kako bi se na brzinu "legalno" obogatili, a najčešće bivaju uhvaćeni, pa vlasnici kockarnica iz njihovih primjera mogu učiti i osmišljavati nove načine i mehanizme zaštite od prevara.

Na Bloombergu je danas osvanula vrlo zanimljiva detektivska priča o jednom takvom slučaju, koji je promijenio povijest i izgled današnjih ruleta u kockarnicama diljem svijeta – a u njegovom središtu je jedan Hrvat, predstavljen tek pseudonimom pod kojim je "operirao". Niko Tosa, piše Kit Chellel za Bloomberg, 2004. godine prvi je puta u Londonu došao pod povećalo policije, nakon što je, s kolegom Nenadom Marjanovićem iz Srbije i Mađaricom imena Livia Pilisi u tamošnjem kasinu više nego udeseterostručio svoj ulog, pogodivši veliku količinu brojeva, na kojima se te večeri zaustavljala kuglica ruleta.

Računalo ili iskustvo?

Istražitelji su ih ispitivali, pregledavali, tražili skrivene elektroničke uređaje, analizirali im mobitele. Iako je sve odavalo dojam da je trojac sumnjiv, od putovanja u zemlje trećeg svijeta, preko jednokratnih mobitela i velikih količina novca u hotelskim sobama – nikakve dokazi o mogućem varanju na ruletu nisu im pronađeni.

No, istraga ovakvih slučajeva s godinama je pokazala da tadašnja kola ruleta imaju određene mane, tj. da se u nekim slučajevima, pogotovo kod starijih i korištenijih primjeraka, mjerenjem vremena i brzine okretanja kotača, može otprilike predvidjeti gdje će kuglica na kraju sletjeti. Za to je, pak, trebalo imati skriveno maleno računalo, koje bi izvodilo složene kalkulacije. Iako Tosa i njegova ekipa nije, navodno, imala takav uređaj, ruleti su dobili novi dizajn, koji čini poskakivanje kuglice na njima još nepredvidljivijim, i takav se dizajn danas većinom koristi.

Bloombergov novinar navodi i da ovo nije bio jedini pohod Hrvata Tose, već da je ovaj i nakon toga nastavio posjećivati kockarnice diljem svijeta, ostvarujući zaradu. Istraga ga je naposlijetku dovela do jednog zaseoka pored Dubrovnika, gdje je i upoznao Tosu. Saznao je da mu to nije pravo ime, da je zaista zaradio velik novac na ruletu, da je imao partnere u kriminalnom miljeu – no, nije doznao ono najvažnije: kako je, naizgled bez tehničkih pomagala, uspijevao pogađati ishod vrtnje ruleta. Tvrdio je da je sve u praksi i iskustvu, a na pitanje je li varao uz pomoć kakvog gadgeta odgovorio je "Ako imam takvo nešto zovite me Nikola Tesla!" (što i nije daleko od pseudonima koji službeno koristi).

Raspitivao se, kaže Chellel, i kada će priča biti objavljena, "da mu ne poremeti planove za daljnja putovanja po kockarnicama".