Kako bi danas popularne web stranice izgledale u devedesetima?

Dizajneri tvrtke Zyro zapitali su se pitanje iz naslova, pa su prionuli na posao i osmislili verzije modernih servisa i društvenih mreža u vizualnom obliku i prilagođene ranim danima weba

Sandro Vrbanus subota, 24. srpnja 2021. u 11:26

Sredinom 1990-ih godina najveća offline digitalna zabava bilo je "uzgajanje" Tamagotchija ili igranje "zmije" na Nokiji 3310, dok je online postojalo tek nekoliko svjetski poznatih servisa za komunikaciju i zabavu. Nismo znali što su društvene mreže, a glavni hit među dizajnerima tadašnjih web stranica bili su animirani gifovi i neizbježne kičaste i ponavljajuće, često također animirane, pozadine webova.

Dizajneri iz tvrtke Zyro, koja inače pruža usluge izrade web stranica amaterima, zapitali su se kako bi web izgledao da se izgledom nije promijenio 30-ak godina. Za svoj su projekt odabrali nekoliko danas popularnih društvenih mreža i web servisa te ih "redizajnirali" u skladu s dizajnerskim trendovima sredine devedesetih godina, i uz pomoć tadašnjih resursa.

Blast from the past

U zabavnoj galeriji možemo tako vidjeti kako bi Twitter, YouTube, Facebook, AirBnB, Spotify, Twitch ili WhatsApp izgledali da su postojali u rano doba weba. Šarenilo, animacije, napadni fontovi, iskočni prozori Windowsa 95 te neizbježni Netscape Navigator – otvorite galeriju i uputite se u šetnju dolinom internetskih uspomena uz dašak modernih servisa.

I jedan bonus za kraj. Ekipa iz Zyra za svaki je web osmislila i izgled 3,5-inčne diskete s koje bi se ovakav servis u devedesetima vjerojatno mogao instalirati – pa prenosimo i njihov dizajn "instalacijskih disketa" Facebooka, WhatsAppa i Twittera.