Moguće je kupiti maleni komad Apolla 11 za manje od 500 kuna

Američka internetska trgovina Mini Museum nudi originalne dijelove zlatne zaštitne folije sa zapovjednog modula letjelice Apollo 11 u obliku kolekcionarskih primjeraka

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 29. travnja 2019. u 16:20

Na webshopu američkog projekta Mini Museum moguće je kupiti razne kolekcije malenih uzoraka kojekakvih kolekcionarskih stvarčica. Od nakita iz srednjeg vijeka, preko fosila, zubi dinosaura, pa sve do dijelova letjelica američkog svemirskog programa. Može se tu naći i dio mlaznog motora Concordea, fragmenti termoizolacijskih ploča Space Shuttlea, dijelovi oplate legendarnog dirižabla Hindenburga, pa sve do jednog od najpopularnijih predmeta – dijela zaštitne folije s Apolla 11.

Svi ovi artikli dostupni su u više primjeraka, ali u ograničenom broju, a zajedničko im je što su im cijene prihvatljive (obično do 100 dolara), te da omogućavaju entuzijastima i s manjim budžetima posjedovanje djelića povijesti. No, uz nisku cijenu neminovno dolazi i činjenica da će djelić povijesti koji kupite biti zaista malen.

Spomenuti komadić folije sa zapovjednog modula Apolla 11 koji se prodaje po cijeni od 69 dolara (oko 460 kuna) velik je, ili bolje rečeno malen, tek oko 1x1 milimetara. Dostava za Hrvatsku dodatno koštat će vas još najmanje 25 dolara. Folija dolazi u zaštitnoj plastičnoj kutijici s povećalom kako bi je se moglo bolje vidjeti. Paket uključuje i informacijsku karticu s pričom o misiji koja je prva sletjela na Mjesec, a čija se "okrugla" 50. obljetnica obilježava ove godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mini Museum (@hansfex) on

Naravno, tu je i certifikat o autentičnosti da kupci ne misle kako im je prodan komad aluminijske folije iz trgovine. Mini Museum navodi kako je riječ o dijelovima zaštite koji su skinuti s modula Apolla 11 po povratku na Zemlju, a koji su na posebnim akrilnim pločama bili prezentirani javnosti. Inženjer W.R. Whipkey dobio je neke od tih primjeraka i prodao ih na javnoj dražbi 2017. kada ih je ova kompanija otkupila i pretvorila u memorabilije.