Nestflix: web enciklopedija za filmove umetnute u druge filmove

Filmovi, serije, TV emisije i svi drugi oblici video sadržaja koji su jedini život imali unutar drugih filmova od sada imaju svoju internetsku enciklopediju, koliko informativnu toliko i zabavnu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 16. kolovoza 2021. u 21:08

Pravi filmoljupci i entuzijasti za filmsku triviju vjerojatno će najviše cijeniti novi web projekt koji je pokrenula web dizajnerica Lynn Fisher. Njezin projekt Nestflix svojevrsna je parodija Netflixa i drugih streaming usluga na kojima su dostupni filmovi i serije. No, umjesto poznatih naslova Nestflix nudi one (odatle mu i ime) ugniježđene unutar drugih filmova i serija.

Zabavni web za ljubitelje filma

Nesftlix je, dakle, svojevrsna web enciklopedija fiktivnih filmskih naslova koji su se pojavili jedino unutar drugih, poznatijih naslova. Za svakoga od njih ovdje se može pronaći naslovna fotografija, kratki opis, sadržaj, naziv filma ili serije gdje je izvorno prikazan, kao i glumačka postava i svi drugi detalji, ako su poznati. Da ne bude zabune, ovaj servis ne nudi streaming tih filmova, tako da autorica vjerojatno neće imati problema s autorskim pravima – kako i sama navodi, riječ je o "ljepše upakiranom wiki projektu".

Film koji postoji samo unutar filma Sam u kući ovdje ima svoje mjesto
Film koji postoji samo unutar filma Sam u kući ovdje ima svoje mjesto

Na ovom se mjestu tako mogu naći oko četiri stotine naslova koje su do sada vjerojatno primijetili samo istinski zaljubljenici u filmove. Oni koji se s njima nisu susreli, vjerojatno će moći provesti sate proučavajući ih i tražeći reference na originalne filmove, ili pak naučiti ponešto novih informacija za kakav pub kviz.

Fiktivni reality Truman Show bio je dio istoimenog folmskog hita, pa je tako zaslužio svoje mjesto na Nestflixu
Fiktivni reality Truman Show bio je dio istoimenog folmskog hita, pa je tako zaslužio svoje mjesto na Nestflixu