Ovog Božića neka vam zasviraju roboti i umjetna inteligencija

Ako vam je već dosta uvijek istih božićnih pjesama možda je vrijeme da poslušate i poneku, ne odveć inovativnu, ali ipak malo drugačiju skladbu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 24. prosinca 2018. u 18:02

Vjerojatno ste se ovih dana s radija, u trgovačkim centrima i na ostalim javnim mjestima predozirali uvijek istim božićnim pjesmama. Mariah Carey već stoti put "za Božić želi samo tebe", zvončići opet zvone cijelu noć (i ostaju u sjećanju što nikad neće proć'), a George Michael toliko se razočarao što je bio odbačen prošloga Božića da je u stanju istu priču u jednoj pjesmi ponavljati iznova i iznova…

Ovakve generičke pjesmuljke, ako su vam dojadili, ovoga Božića možete zamijeniti i ništa manje generičkim, ali ponešto drugačijim božićnim skladbama.

Na raspolaganu tako imate božićne pjesmice koje je izradila umjetna inteligencija. Ekipa koja stoji iza projekta Made by AI istrenirala je računalnu neuronsku mrežu na standardnim božićnim pjesmama i zadala joj da sklada nekoliko svojih kompozicija u istom stilu. Kakav ulaz – takav izlaz, rekli bi programeri, a kako strojevi "čuju" božićnu glazbu i što smatraju da je za nju bitno, možete poslušati u nekoliko priloženih primjera.

Ne sviđa li vam se strojno skladanje na temu blagdana, zvjezdica, radosti, sreće i ostalih prigodnih motiva, možda će vas zanimati kako robot uči svirati popularne "Zvončiće".

Istraživači sa sveučilišta u Cambridgeu na 3D pisaču su izradili robotsku šaku, spojili je na mehaničku ruku, i krenuli istraživati što s njom sve mogu učiniti. Iako za sada ova šaka ne može pomicati zglobove i prste zasebno, dobila je dovoljno stupnjeva slobode da na klavijaturi odsvira prigodnu skladbu.

Doduše, izvedba je na razini nekoga tko se bori s notama i još uvijek nije ispisao svoju prvu kajdanku – ali za početak i ovo je dovoljno. Sretan vam (robotski) Božić!