"Potresne" posljedice nogometnog navijanja u Hrvatskoj

Na seizmogramima na seizmološkim postajama Zagreb i Rijeka proteklog petka uočeni su slabi signali podrhtavanja tla, točno u trenucima kada je Hrvatska zabila ključni zgoditak i kada je prošla u polufinale

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 12. prosinca 2022. u 06:00
📷 HNS / Geofizika uživo
HNS / Geofizika uživo

Prolazak naše nogometne reprezentacije u polufinale Svjetskog prvenstva ne samo da su prenijeli svi svjetski mediji, i ne samo da je preoteo pozornost javnosti sa svih drugih tema, nego je zabilježen i na seizmometrima – instrumentima koji nam proteklih godina baš i nisu donosili dobre vijesti.

Na stranici Geofizika uživo, koju vodi Geofizički odsjek zagrebačkog PMF-a, objavljena je zanimljiva grafika koja pokazuje zapise sa seizmoloških postaja Zagreb i Rijeka, a odnose se na protekli petak, nešto prije 19 sati, baš kada je Hrvatska na SP-u u Kataru igrala protiv Brazila i zaključivala svoju povijesnu pobjedu.

Tremori kod golova i penala

Seizmograme je analizirala dr. sc. Marija Mustać Brčić s Geofizičkog odsjeka PMF-a, a na njima je primijetila slab "potresni" signal u 18:29 sati te njih nekoliko između 18:40 i 18:46 sati. Ta se vremena podrhtavanja tla točno podudaraju sa zbivanjima na stadionu Education City u Kataru: u 18:29 bilo je to nakon pogotka Brune Petkovića za izjednačenje s Brazilom u 117. minuti utakmice, a u 18:46 dogodio se promašaj Marquinhosa iz jedanaesterca, koji je potvrdio pobjedu protiv Brazila.

Hrvatski su navijači očito vrlo burno proslavili ove sportske trenutke. "Da ne mislite da vas muljamo, na dnu (sivo) su podaci puno izoliranije postaje Kalnik, gdje se ne primjećuje ljudski utjecaj", poručuju s PMF-a.

Zemlja se trese kad padaju golovi – i dronovi

Ovaj slučaj još jednom pokazuje koliko su seizmološki instrumenti precizni i osjetljivi. Osim kod potresa, vidjeli smo da su istim instrumentima, onima na području Zagreba, u ožujku ove godine detektirali i podrhtavanje tla koje je prouzročio pad bespilotne letjelice Tu-141 na zagrebačkom Jarunu.

Prije četiri godine, kada je Hrvatska zgoditkom Marija Mandžukića jednako šokantno ušla u finale Svjetskog prvenstva u Rusiji, seizmolozi su također bili zabilježili "udar" na području Zagreba. Tada su mjerne postaje također zabilježile zanimljiv uzorak – navijači su skakali u trenutku postizanja pogotka i posljednjeg sučevog zvižduka. Čini se kako je tada podrhtavanje bilo i izraženije, jer je bilo ljeto, a mnogi navijači zajedno su na gradskim trgovima gledali prijenose utakmica te, logično, više skakali nego što su to činili prošloga petka kod kuće.

Podrhtavanje tla 11. srpnja 2018.
Podrhtavanje tla 11. srpnja 2018.