Pratite uživo NASA-in novi rover na putu prema Marsu

Putem svojeg servisa Eyes on the Solar System NASA je omogućila svima da u realnom vremenu prate njihove sonde, koristeći iste podatke koje za navigaciju koristi i kontrola misije

Sandro Vrbanus nedjelja, 23. kolovoza 2020. u 21:38

NASA-in posljednji rover lansiran prema Marsu, Perseverance, lansiran je 30. srpnja, a na svoje bi odredište trebao stići u veljači sljedeće godine. Prije nego uđe u Marsovu atmosferu i, nadajmo se, sigurno i meko sleti u krater Jezero, sonda Mars 2020 koja nosi ovaj rover mora proći put dug gotovo 500 milijuna kilometara. Na tom putu sada je, putem weba, uživo možete pratiti i sami.

Američka svemirska agencija u svoj je projekt Eyes on the Solar System, pokrenut 2010. godine, uvrstila i sondu Mars 2020, čiji se aktualni položaj u svakom trenutku može pratiti na ovoj stranici. Sonda je inkorporirana u simulaciju cijelog Sunčevog sustava, a prikaz počiva na stvarnim podacima, istim onima koje koristi i NASA-ina kontrola misije.

OOsim položaja planeta i njihovih mjeseca, kometa i drugih nebeskih tijela, u ovom se prikazu mogu vidjeti i druge NASA-ine sonde, kao što su New Horizons ili Parker Solar Probe. Prikaz je potpuno interaktivan, pa se unutar njega može mijenjati perspektiva, zumirati na željene objekte, te dobiti dodatne informacije o svemu što se vidi na ekranu.

Interaktivni prikaz Sunčevog sustava s naglaskom na misiju Mars 2020 pokrenite putem ovog linka.

Osim kroz internetski preglednik, NASA-in projekt Eyes moguće je preuzeti i u obliku aplikacije za Windowse.