Što raditi u karanteni? Ove usluge, igre i aplikacije su privremeno (neke i trajno) besplatne

Kako bi olakšali svima izazovno razdoblje karantene koje je pred nama, brojni servisi i aplikacije omogućili su privremeno besplatno korištenje inače naplatnih usluga

Sandro Vrbanus nedjelja, 22. ožujka 2020. u 18:07

U Hrvatskoj od danas, pa narednih 30 dana, vrijede stroge mjere koje zabranjuju javna okupljanja i rad velikog dijela tvrtki, dok se građanima preporučuje što stroža izolacija u vlastitom domu. Što raditi mjesec dana kod kuće – upitali su se to i vlasnici raznih mobilnih aplikacija i servisa pa su ih odlučili dati na korištenje besplatno na ograničeno vrijeme.

Donosimo popis nekih od najzanimljivijih s kojima biste si mogli skratiti vrijeme, ali i ponešto naučiti te iz izolacije izaći bogatiji za znanje i iskustvo.

Ozbiljnije aktivnosti

Skillshare je online platforma za učenje svega i svačega – od digitalnih vještina, znanosti pa sve do raznih zanata i uradi-sam tehnika. Umjesto jednoga, sada nude dva mjeseca besplatnih treninga i tečajeva onine.

Onima kojima je prioritet imati sve kvalitetne informacije dostupni su sadržaji bez naplate portala kao što su New York Times, Wall Street Journal i Washington Post, ali samo za vijesti povezane s pandemijom koronavirusa.

500-tinjak besplatnih online tečajeva prestižnih američkih ("Ivy League") sveučilišta i inače su dostupni, a sada će vam biti možda posebno privlačni. Njihov popis je na ovom mjestu.

Sport i glazba

Američka profesionalna košarkaška liga NBA suspendirala je natjecanja, ali je svim ljubiteljima košarke dala na besplatno korištenje svoj NBA League Pass, naplatnu uslugu putem koje se mogu gledati stare utakmice iz ove i prošlih sezona.

Sličan potez ovome povukli su i iz lige američkog nogometa NFL. Njihov NFL Game Pass također je na ograničeno vrijeme besplatan i omogućava gledanje brojnih utakmica iz deset proteklih sezona.

Za slučaj da vam je hobi glazba, besplatno zasvirati možete to učiniti kroz privremeno besplatnu mobilnu Korgovu iOS aplikaciju iKaossilator (inače košta 20 dolara). Aplikacija za stvaranje glazbe Minimoog Model D Synthesizer također je besplatna u iOS inačici.

Zaželite li se fitnessa u vlastitom domu, na raspolaganju su vam brojne aplikacije. Neke od njih privremeno su ukinule naplatu. Izdvajamo Carrot Fit i nekoliko aplikacija kompanije Down Dog koje pokrivaju HIIT vježbe, jogu, i druge slične aktivnosti.

Igre

Football Manager 2020 moguće je sa Steama preuzeti  i igrati potpuno besplatno, pa ako vam fali nogomet i uzbuđenja koja donosi neizvjesnost utakmica, ovo je rješenje za vas, nažalost samo u narednih tjedan dana.

Call of Duty: Warzone poseban je mod mega hita COD: MW-a, tek izašao i ono što je neobično - potpuno besplatan! Radi se o top produkciji (spremite se za 85 GB downloada), pripremljenoj za razne platforme, nemojte propustiti ovu priliku - link za preuzimanje igre.

U tijeku je i Steam Game Festival, pa provjerite i desetke novih demo naslova koji se nude besplatno.

Općenito puno se besplatnih igara pojavljuje zadnjih dana, pa ze početak pratite naše stranice jer ćete tako najlakše saznati što se sve nudi - za primjer ovo je objava od četvrtka: GOG besplatno nudi 27 igara, Epic dijeli The Stanley Parable i Watch Dogs, itch.io ima svoju ponudu

Streaming i ostalo

Dakako, Netflix i Amazon Prime Video i dalje nude po 30 dana probnog razdoblja, a HBO GO besplatno možete gledati 7 dana, kao i inače. Pickbox NOW privremeno je potpuno besplatan.

Krizne mjere domaćih kompanija, teleoperatera i drugih popisali smo na ovom mjestu, dok listu besplatnih proizvoda i usluga namijenjenih lakšem poslovanju na daljinu možete pronaći ovdje.

Naletite li i sami na neku aplikaciju, igru ili uslugu koja je privremeno besplatna, dojavite nam u komentarima!